Početna stranica » Značenje jeruzalemskoga križa

Značenje jeruzalemskoga križa

223 pregleda

Peterostruki jeruzalemski križ jedan je od glavnih simbola Svete zemlje. Iako je vrlo sličan službenoj zastavi države Gruzije i mnogi misle da je riječ o istomu, jeruzalemski križ ima vlastitu povijest. Sastoji se od jednoga velikog križa u sredini i četiri manja u rubovima.

Stručnjaci smatraju da je jeruzalemski križ nastao u 11. stoljeću i da je stvoren kao službeni grb Kraljevstva Jeruzalema. Isti je simbol kasnije prihvaćen među križarima koji su se u srednjem vijeku borili za osvajanje Jeruzalema i Svete zemlje. Stoga se on ponekad naziva i križarskim križem.  

Najčešće se jeruzalemski križ objašnjava kao prikaz pet rana Kristovih. Četiri manja križa predstavljaju Kristove ruke i noge, a središnji križ, koji je nešto veći od ostalih križeva, predstavlja ranu Kristova probodenog boka. Drugo objašnjenje navodi kako je središnji križ simbol Krista, a ostala četiri predstavljaju četiri evanđelista.

Sličnost jeruzalemskoga križa i gruzijske zastave nije slučajna. Moderna gruzijska zastava usvojena je tek 2004., nakon dugogodišnje vladavine komunizma u SSSR-u. Suvremena zastava gotovo je jednaka prvoj zastavi srednjovjekovnoga Kraljevstva Gruzije (1008. – 1490.). Sličnost s jeruzalemskim križem priznaje i gruzijska veleposlanica pri Svetoj Stolici Tamara Grdzelidze te kaže: „Kršćanstvo u Gruziji ima čvrstu vezu sa Svetom zemljom. Ondje je otkriveno nekoliko rukopisa iz prvih stoljeća kršćanstva u Gruziji.”

Simboličan jeruzalemski križ koristi se i u drugim okolnostima u Svetoj zemlji. Među svim kršćanima vrlo je popularan zbog svoje bogate simbolike.