Početna stranica » Kako voljeti nesavršene roditelje?

Kako voljeti nesavršene roditelje?

121 pregleda

Povijest Crkve ima mnogo svetaca koji su ljubav prema Isusu stavili u izravnu suprotnost svojim roditeljima. Sigurno smo slušali o djeci pogana kojima su roditelji prijetili ili su ih mučili. A čuli smo i mnogo priča o tome kako su djeca oprostila roditeljima i molila za njihovo obraćenje.

I u kasnijoj crkvenoj povijesti, ali i danas, nalazimo roditelje koji se suprotstavljaju izboru poziva njihove djece. Primjerice, sv. Tomu Akvinskoga su zaključali u sobu s prostitutkom, a sv. Agnezu Asišku vratili kući vukući je za kosu samo zato što se nisu slagali s njihovim izborom. Mnogi od nas se mogu poistovjetiti sa svecima koji su živjeli Isusove riječi: „Dolazim kako bih rastavio čovjeka od oca njegova i kćer od njezine majke.“

Za većinu takve situacije predstavljaju borbu s roditeljima koji nas nesavršeno vole. Život blažene Laure Vicuna je bio prilično buran zbog nesuglasica s njezinom majkom Mercedes. To nije bilo toliko suprotstavljanje koliko slabost njene majke. Kad su Laura i njena sestra bile male, Mercedes se borila da ih prehrani. U jednom je trenutku pomislila kako bi bilo najbolje da postane ljubavnica Manuela Mora, bogatog muškarca koji je bio spreman platiti školovanje za obje kćerke u Salezijanskoj školi. Također bi im financirao i smještaj u internatu.

Nakon završenoga prvoga razreda, Laura se vratila kući i počela prepoznavati djelovanje zla u njezinom životu. To zlo se očitovalo zbog činjenice da je njena majka bila ljubavnica jednog podlog čovjeka koji je svojim poljupcima uznemiravao i samu Lauru. Mercedes je pokušavala braniti svoju kćer, ali njenog ljubavnika nije bilo moguće kontrolirati dok je bio u alkoholiziranom stanju.

Laura se ponovno vraća u školu, ali je svjesna kako majčin život nije u redu. Prave posljedice je vidjela tek s deset godina kada je bila njena prva pričest. Tog dana je Laura molila: „Bože dragi, želim Te voljeti i Tebi služiti cijeli svoj život. Predajem ti svoju dušu, srce i cijelu sebe.“ Kada je Laura shvatila da se njena majka nije nikada pričestila, počela je moliti za njeno obraćenje. I sama Mercedes je bila nesretna jer je njen ljubavnik na svakom ljetnom raspustu sve više pažnje posvećivao Lauri, a ona je bila nemoćna da mu se suprotstavi. Jednom prilikom je Laura cijelu noć provela skrivajući se u šumi jer su njegovi napadi na majku postali sve češći i sve strašniji. Tukao je Laurinu majku jer ju nije prisilila da ostane živjeti s njima. Mercedes više nije vidjela izlaz iz takve veze, a njen ljubavnik je odbio platiti školarinu za sljedeću godinu. Sestre su to zanemarile jer im je bilo važnije izvući majku iz takve veze.

Ali Bog je imao druge planove i zvao Lauru koja mu se nije mogla oduprijeti. Nakon što mu je dala svoje srce, žrtvovala je i svoj život za majčino obraćenje. Bila je spreman dati život za njeno spasenje.

Uskoro se Laura jako razboljela i poslana je kući na liječenje. Zdravlje se sve više pogoršavalo i ona je bila uvjerena da je Bog prihvatio njenu žrtvu. Srce joj je bilo ispunjeno mirom  i ljubavlju, ali smrt joj nije bila lagana. Majčin ju je ljubavnik nastavio gledati s požudom, a Mercedes je napokon našla snage da se s kćerima odmakne od njega. Iselile su iz kuće, ali ne daleko. Jedne je večeri Manuel provalio u njihov dom i najavio svoj ostanak. U tom je trenutku Laura izjavila kako ne namjerava ostati pod istim krovom s njim i otišla je iz kuće. Međutim, on ju je pratio i počeo udarati. Tukao ju je do besvijesti. Kad ju je pokušao odnijeti s ulice, presreli su ga mještani. Tada je Lauru bacio na tlo i pobjegao.

Laura je živjela još tjedan dana. Svome ubojici je oprostila i molila da njena obitelj upozna Boga. Umrla je 22. siječnja 1904. godine otkrivši majci žrtvu koju je podnijela. Mercedes je odmah otišla u Crkvu s obećanjem da se nikada više neće vratiti ljubavniku. Laurina žrtva nije bila uzaludna.

U ovoj priči upoznajemo majku koja svojoj kćeri želi dobro i koja ju voli nesavršeno s dozom straha i neizvjesnosti. Izgleda da je ponekad puno teže ljubiti one koje volimo, nego one koje mrzimo. Blažena je Laura primjer opraštanja onima koji nas ne vole kako treba. Bila je svjesna majčine slabosti, ali je to nije spriječilo da je voli do kraja svoga života.