Početna stranica » U Grčkoj omogućeno kremiranje pokojnika

U Grčkoj omogućeno kremiranje pokojnika

146 pregleda

Nedavno je u Grčkoj s radom otpočeo prvi i jedini krematorij u zemlji. Stoga je Grčka pravoslavna Crkva pokrenula kampanju protiv kremiranja, odnosno spaljivanja zemaljskih ostataka ljudi. Prema toj kampanji, kremiranje je poganski običaj koji se protivi duhu Svetoga pisma. Stoji to i u poruci tiskanoj na četiri stranice, koja je vjernicima bila podijeljena u svim crkvama diljem Grčke. Sveti sinod zabranjuje kršćanski obred sprovoda svima koji se odluče na kremiranje. „Pokojnici nisu smeće koje se jednostavno smije otpremiti u vatri”, ističe se u pismu vjernicima.

Do kraja prošle godine Grčka je bila jedina europska zemlja u kojoj nije postojao krematorij. Svatko tko bi u svojoj oporuci zatražio kremiranje zadužio bi svoje bližnje da to učine u inozemstvu, primjerice u susjednoj Bugarskoj. Godišnje je bilo zabilježeno oko 3.000 takvih slučajeva.

Novinar njemačkih dnevnih novina Frankfurter Rundschau Gerd Höhler koji je nastanjen u Ateni izjavio je s tim u vezi kako se Grčka pravoslavna Crkva protivi obredu kremiranja zbog svoje vjere u uskrsnuće tijela. No čini se kako i pored toga službenog razloga postoji i neslužbeni razlog financijske prirode. Höhler tako spominje kako će Crkva u Grčkoj izgubiti velika novčana sredstva ukoliko dođe do promjene u zakonima o ukopima. Zaključno on dodaje da se 80-ih godina prošloga stoljeća dogodilo nešto slično kad je u Grčkoj uvedena mogućnost sklapanja braka i izvan Crkve.

Podsjećamo, i Katolička Crkva protivi se sve češćem ispraćaju pokojnika u vidu spaljivanja njegovih ostataka. Kremiranje je danas postalo moda, čak i sami kršćani prihvaćaju tu modu, pritom se pozivajući na to da Crkva dopušta kremiranje pod uvjetom da se time ne niječe vjeru u uskrsnuće tijela. U tiskovnom uredu Svete Stolice 2016. godine predstavljen je naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja. Naime, kako postoje mjesta gdje se iz higijenskih, ekonomskih ili društvenih razloga pribjegava spaljivanju tijelâ, u dokumentu se dodaje da u tom slučaju treba pokojnikov pepeo čuvati na svetom mjestu, primjerice u nekom groblju, a nipošto ne rasipati po moru ili u prirodi, u duhu panteizma.