Početna stranica » U Göppingenu proslavljen blagdan bl. Jakova Zadranina

U Göppingenu proslavljen blagdan bl. Jakova Zadranina

287 pregleda

Vjernici Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina u Göppingenu proslavili su u nedjelju 28. travnja 2024. blagdan svoga nebeskog zaštitnika, bl. Jakova Zadranina

Slavlju su se pridružili i vjernici Hrvatske katoličke zajednice sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Geislingena, javlja IKA.

Misno slavlje u crkvi Christkönig predvodio je župnik obiju zajednica fra Ivica Jurišić, OFM. Koncelebrirali su vlč. Stefan Pappelau, župnik osam udruženih župa u jednu na području grada Göppingena koja broji oko 16 tisuća vjernika te župni vikar Thomas Kley.

U ulaznoj procesiji, vjernici u narodnim nošnjama unijeli su relikvijar s relikvijom bl. Jakova Zadranina.

Fra Ivica je u homiliji posvijestio kako je i bl. Jakov veći dio svoga života proživio izvan rodnoga kraja, u iseljeništvu. Stoga je pozvao vjernike da se utječu tome blaženiku, jer „on lakše razumije naše potrebe. Neka nam bude zagovornik“, poručio je.

Osvrćući se na naviješteni evanđeoski ulomak, propovjednik je vjernike ohrabrio na njihovom vjerničkom putu, potaknuvši ih da se unatoč svim izazovima i poteškoćama, nikada ne odijele od trsa Isusa Krista, te da u zajedništvu slave Gospodina.

Tijekom mise krštena je Klara Tadić, prvo dijete obitelji Ivana i Stephanie Tadić iz Göppingena. Misno slavlje pjevanjem je uveličao združeni zbor spomenutih zajednica. Nakon mise, vjernici su nastavili druženje uz zajednički objed.

Hrvatska katolička zajednica u Göppingena jedina je hrvatska župa u svijetu koja za svog zaštitnika ima bl. Jakova Zadranina. Svetište bl. Jakova iz Bitetta i vicepostulatura za njegovo proglašenje svetim, 2022. godine darovala je Zajednici blaženikovu relikviju s dijelom štapa kojim je obilazio potrebite. Relikvija je izložena na trajno štovanje vjernicima u crkvi Christkönig-Marienkapelle. Brončani relikvijar u obliku reljefnog odljeva blaženikova lika izradio je fra Joakim Gregov, OFM.