Početna stranica » Crkva sv. Ive u Podmilačju

Crkva sv. Ive u Podmilačju

1,1K pregleda

Do zadnjega rata crkva sv. Ive bila je jedina očuvana srednjovjekovna crkva u Bosni. Godine 2003. restaurirana crkva sv. Ive proglašena je nacionalnim spomenikom BiH

Na temelju građevnog materijala i tehnike građenja može se zaključiti da je crkva sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju sagrađena sredinom 15. stoljeća pod utjecajem kontinentalne i primorske arhitekture. Bila je to tipična srednjovjekovna crkvica sa elementima srednjovjekovnih sakralnih građevina: lađa, svetište, sakristija i toranj.

O zavjetnoj crkvici svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju postoji nekoliko legendi. Jedna od njih je legenda o čudesnom prelasku crkve preko Vrbasa. Legenda je najprije kružila u narodu, a od 1864. godine nalazimo je zapisanu i u Šematizmu Bosne Srebrene. Prema legendi crkva svetog Ivana prešla je noću iz sela Peratovaca, koje se nalazi na lijevoj obali Vrbasa, u selo Podmilačje, na desnoj strani, zbog toga što su Turci u nju stjerivali koze. Tom prilikom ostao je u Vrbasu jedan direk koji se, navodno i sada vidi u vrijeme niskog vodostaja. Ovu legendu poznavao je i fra Antun Knežević. On navodi kako je izvještaj o tom čudesnom događaju poslan papi na latinskom jeziku.

Godine 1910. izgrađena je nova crkva uz postojeću srednjovjekovnu: pročelje i toranj stare crkve srušeni su kako bi mogla biti ugrađena u novu. Dana 1. ožujka 1993. neprijateljska vojska minirala je i do temelja srušila crkvu te je ona tek 2000. godine obnovljena. Do zadnjega rata crkva sv. Ive bila je jedina očuvana srednjovjekovna crkva u Bosni. Godine 2003. restaurirana crkva sv. Ive proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.