Početna stranica » Trenutak promjene

Trenutak promjene

185 pregleda

Prilikom novog početka godine svi smo spremni ostaviti staro iza sebe i krenuti u novo. Usprkos tome što svakog siječnja krenemo s velikim ambicijama da konačno poboljšamo zdravlje, ostvarimo poslovne ciljeve ili ostavimo neku lošu naviku, već u veljači polako odustajemo, obeshrabreni i razočarani. Ovog puta će biti drukčijeTako obećava reklama za jedan online seminar popularne autorice Mary Morrissey na temu velikih promjena i ostvarenja snova. Prije nekoliko godina, na zadnji dan prosinca, sjedam za kompjutor i čekam da počne ovaj seminar. Dok čekam, gledam oko sebe: kuća je pospremljena i topla, vatra gori u kaminu, sinovi sretni igraju neku novu video igricu, bezbrižni su i siti nakon finog i brižljivo pripremljenog obiteljskog ručka. Prava idila.

Udahnem duboko pokušavajući jednim dahom otpuhnuti svu težinu, sav nemir i strahove koji se ne vide na slikama mog lijepog života. Vrijeme je za veliko čišćenje svega što me sprečava da živim u punini, svega što mi daje prividan osjećaj dobrog života. Znam da moram napraviti promjenu – mijenjati boravak i pronaći dobre škole i pozitivnu sredinu za djecu, ali nešto me koči. Nešto što prije nisam poznavala.

Barem meni velike odluke i velike životne promijene nisu strane. U 21. godini života ostavila sam status zvijezde. Pet godina kasnije zamijenila sam brodvejski san i ulice New Yorka uvijek sunčanim Los Angelesom. Odluka za život na turnejama sa suprugom i tri sina donijela nam je svima godine i kilometre ispunjene radošću, avanturama i novim prijateljstvima.

Odluka je na vama

Ali ovog puta osjećam dozu straha. Ne od same promjene, nego od loše promijene. Od odustajanja i novog razočarenja da ću opet završiti na istom mjestu. Ovog puta treba mi promjena koja će utjecati na sam izvor nemira i strahova.

Dobrodošli na tele seminar! – glas iz kompjutora prekida moje misli. Mary pita jesmo li zaista spremni, ili slušamo sa skepticizmom. Odluka je na vama! – veli Mary i započinje priču o ribaru koji je svaki dan jadan i žalostan bacao velike upecane ribe natrag u vodu. Kad ga je prijatelj pitao zašto ne zadrži nijednu veliku ribu, ovaj je odgovorio da ima samo malu tavicu na koju stane samo jedna veličina ribe koju je teško uloviti, pa tako često on, žena mu i dijete ostanu gladni. Ribar se naviknuo na malu tavu i ona mu je bila draga. Kad bi ga žena i dijete gledali, još uvijek gladni, ribar bi odgovorio: Što možemo kad imamo malu tavicu!

Ha! Sjetim se svoje Nane, koja nam je uvijek pričala da Talijani imaju divan običaj bacanja starih tava i lonaca na Staru godinu. Kroz prozor. Tako da svi čuju da je tavica bačena. Nema natrag. Prije nego što su iscurili zadnji sati 2013. godine, pozvala sam djecu i supruga u kuhinju, izabrala tavicu koja nam više nije služila i na njihovo čuđenje bacila je s balkona. Svi smo se dobro nasmijali od uzbuđenja. Devet mjeseci kasnije stojim ispred prozora u našem novom domu u prekrasnom mjestu Franklin na jugu Nashvillea. Gledam na dvorište okupano suncem i pijem topli čaj. Sinovi su u školi, preporođeni novom sredinom, obogaćeni novim prijateljstvima. Prije nego što započnem rad na još jednoj emisiji svoje serije Buđenje u Americi (Waking up in America), udahnem duboko i slobodno. Sjetim se Stare godine i tavice, koju još uvijek nisam zamijenila novom, ali koja mi nimalo ne fali. Sjetim se težine, nemira i strahova kojih sam se konačno oslobodila i naglas velim: Hvala… Hvala… Hvala…

Otvoreni trajnim promjenama i spremnost na njih

Svi se mi ponekad naviknemo na malu tavicu koju nam život pruži ili na društveno prihvaćene šablone prema kojima odabiremo svoje puteve jer je lakše živjeti s onim što nam je dano, nego potražiti nove solucije. Čak i kad shvatimo da smo u situaciji koja nam je štetna. Dokle god je bol manja od straha od promjene, voljni smo ostati unutar šablona.

Nismo ni svjesni koliko nas lampice, neprekidno ista glazba i krug koji ne staje omamljuju i kradu nam život, duhovni rast i nove spoznaje. Sve dok se nešto dogodi što nas izbaci iz takta. Bolest, rastanak s nekim koga volimo, depresija… Ili s druge strane nešto pozitivno što nas isto jako potrese – rođenje djeteta, susret s Bogom, ozdravljenje. U tim trenucima spremni smo napokon ostaviti svoju lađu i slijediti hrabro i odvažno put na kojemu ne preživljavamo, nego živimo i dišemo punim plućima.

Životne prekretnice

Kroz svoja iskustva, a i iz primjera gostiju s kojima sam razgovarala u emisiji Buđenje u Americi o velikim prekretnicama, primijetila sam da se sve velike i dugotrajne promjene sastoje od pet dijelova:

  • Trenutak u kojemu smo spremni za stvarne promjene u životu. To je trenutak u kojemu bez oklijevanja bacamo staru tavicu pa makar još nemamo novu, trenutak u kojemu bez imalo sumnje vjerujemo.Trenutak u kojemu vjera i osviještenost povezanosti s Bogom i Božjom voljom za nas postaje naš prvi korak i snaga da krenemo u promjenu.
  • Sagledavanje vanjskih okolnosti i naših postupaka u njima. Ako mi zaista treba veća tavica, na koji način ju nabaviti? Što mogu promijeniti od dnevnih navika koje će me dovesti do promijene koju želim? Promjena sredine je ponekad važna, ali češće je dovoljno promijeniti društvo koje utječe loše na nas ili put kojim dolazimo na posao. Promjena aktivnosti onda može utjecati na onu dublju, unutarnju koja je sljedeći korak.
  • Unutarnja promjena bez koje sve rezolucije i planovi padaju u vodu. Bez obzira koliko puta sam se selila: Zagreb, New York, Los Angeles, Cincinnati, Nashville… tek kad sam se zaustavila i u apsolutnom mirovanju preispitala sebe, tek sam tada pronašla stanje u kojemu želim živjeti – ne fizičko mjesto nego stanje duše, razuma i srca. Najvažnije je artikulirati čega se moramo odreći, koje strahove i neistine moramo ostaviti iza sebe i otpustiti da bi oslobodili prostor koji će Bog onda ispuniti novom radošću, ozdravljenjem i životom. Na primjer, strah od neizvjesnosti. Strah od samoće. Nesigurnost u sebe. Laži u koje povjerujemo – da nismo dovoljno jaki, pametni, mladi, stari… da to što jesmo u svome biću nije dovoljno za ljubav. Laž, koju je toliko od nas žena naučilo dok smo bile jako mlade, da moramo udovoljavati drugima protiv svoje volje da bismo bile voljene. Nasuprot straha od neizvjesnosti stoji Bog koji je zapravo jedino što je izvjesno u životu. Nasuprot neizvjesnosti je izvjesnost sadašnjeg trenutka – u kojemu Bog veli Ja jesam, a ne Ja ću biti. Kad osjetim strah od neizvjesnosti, dovoljno je da postanem svjesna svog disanja. Nasuprot straha od samoće je obitelj, prijatelj, stranac u prolazu, ptice, sve stvoreno koje potvrđuje da nitko od nas nije sam. 
  • Svakodnevno prakticiranje fizičkih promjena i načina razmišljanja. Uložen fizički trud, misli, emocije i duhovna spremnost za sve što novi dan nosi postaje ritual koji osnažuje volju i samodisciplinu – bez koje ne možemo očekivati dugotrajne rezultate. Važno je voditi računa i obraćati pažnju na navike. Svakodnevno prakticiranje zahvalnosti je nešto jednostavno što ne uzima puno vremena ili energije, a djeluje ne samo pozitivnom psihologijom, nego nam pomaže da budemo svjesniji Božje milosti, darova i blagoslova koji su dio naših života bez obzira na okolnosti.
  • Riječ zahvale, znak pažnje ili veće dobrotvorne akcije. One nam otvaraju srce koje onda postaje hrabrije i spremnije za velike promjene. Jer kako veli sv. Franjo: U davanju primamo
     

Tatiana Tajči Cameron je međunarodno priznata glazbenica, autorica i certificirani life coach. Kroz glazbu, kolumne, radionice, konferencije i video emisije Tajči nas tematski upućuje na to da treba više voljeti, težiti ka iscjeljenju duhovnih i emotivnih rana i na taj način biti izvorom pozitivnih promjena u svijetu.
Publici u Hrvatskoj i regiji poznata je po karijeri tinejdžerske zvijezde i hitu Hajde da ludujemo. U SAD-u je održala više od tisuću duhovnih koncerata i etablirala se kao jedna od vodećih umjetnica i motivacijskih govornika u Katoličkoj Crkvi.
Živi u gradu Nashvilleu u državi Tennessee sa suprugom i trojicom sinova. Kad nije na turnejama ili sa obitelji i prijateljima, Tajči volontira u državnom zatvoru gdje je mentorica zatvorenicama, u organizaciji koja se bori protiv trgovine ljudima EndSlaveryTN i Thistle Farms, koja rehabilitira živote žrtava nasilja, prostitucije i različitih ovisnosti.
Web: wakingUPrevolution.com & Tajci.net   Facebook  Twitter  Instagram  YouTube