Početna stranica » Što se dogodilo apostolima nakon Isusova uzašašća?

Što se dogodilo apostolima nakon Isusova uzašašća?

456 pregleda

Isus je rekao svojim apostolima „pođite po svem svijetu“ što su oni i učinili propovijedajući evanđelje svemu stvorenju.

Prije nego što je Isus uzašao na nebo, rekao je svojim apostolima da „pođu i učine sve narode njegovim učenicima.“ Nakon ovog božanskog poslanja, apostoli nisu gubili vrijeme. Odmah su stavili ruke na plug i počeli težak posao sijanja sjemena Božje riječi kamo god su išli. Pa gdje su završili? Jesu li učinili „učenicima sve narode“?

Petar

Prema tradiciji, poznato je da je Petar prvo otputovao u Antiohiju kako bi tamo ustanovio zajednicu kršćana. Nije ostao dugo, ali je ostao poznat kao prvi biskup Antiohije. Vjerojatno je nakon toga posjetio Korint na svom putu prema Rimu. U Rimu je pomogao ustanoviti kršćansku zajednicu gdje je naposljetku ubijen mučeničkom smrću 64. godine poslije Krista. Bazilika Svetog Petra u Vatikanu je sagrađena na Petrovom grobu.

Andrija

Mnoge tradicije upućuju na Andriju, brata Petrova, kao apostola Grka. Vjeruje se da je propovijedao grčkim zajednicama i mučen u Patrasu na križu u obliku slova X. Njegove su relikvije kasnije prenesene u Duomo katedralu u Amalfi u Italiji.

Jakov Zebedejev (stariji)

Smatra se da je Jakov bio prvi apostol koji je umro mučeničkom smrću. U Djelima apostolskim piše „u ono vrijeme kralj Herod poče zlostavljati neke članove Crkve. Mačem pogubi Ivanova brata Jakova” (Dj 12,1-2).. Umro je 44. godine poslije Krista u Jeruzalemu, ali njegov grob nije ni blizu ove lokacije. Njegovo je tijelo nakon smrti preneseno u Španjolsku i nalazi se u Santiagu de Compostela. Njegov grob je stoljećima mjesto hodočašća.

Ivan

Ivan, pisac Ivanovog evanđelja i Knjige Otkrivenja, je jedini od apostola koji nije umro mučeničkom smrću. U Knjizi Otkrivenja on piše sa otoka Patmos u Grčkoj „Ja, Ivan, brat vaš i suzajedničar u nevolji, kraljevstvu i postojanosti, u Isusu: bijah na otoku zvanu Patmos radi riječi Božje i svjedočanstva Isusova“ (Otk 1,9). Umro je oko 100. godine poslije Krista i sahranjen u blizini Efeza.

Filip

U godinama nakon Duhova, Filip je služio u zajednicama grčkog govornog područja. Malo toga je poznato o njegovom djelovanju osim da je umro mučeničkom smrću 80. godine nakon Krista. Njegove su relikvije u bazilici Svetih Apostola u Rimu.

Bartolomej

Malo je poznato o evangelizatorskim naporim apostola Bartolomeja. Različite predaje govore da je propovijedao u različitim područjima. Vjeruje se da je umro mučeničkom smrću i da se njegovi zemni ostaci nalaze u crkvi sv. Bartola na otočiću usred rijeke Tibera u Rimu

Toma

Toma, „Nevjerni“ Toma, je poznat po svom misionarskom radu u Indiji. Omiljena je priča koja govori o Tominim naporima da obrati mjesnog „nevjernog“ kralja. Umro je 72. godine poslije Krista, a njegov se grob nalazi u Mylapore u Indiji.

Matej

Matej, jedan od četiri evanđelista, je nepoznatiji po svom evanđelju. Propovijedao je raznim zajednicama na Mediteranu prije nego što je umro mučeničkom smrću u Etiopiji. Njegov se grob nalazi u katedrali u Salernu (Italija).

Jakov Zebedejev (mlađi)

Znanstvenici vjeruju da je Jakov autor novozavjetne „Poslanice sv. Jakova“. Nakon što su se apostoli raspršili i napustili Jeruzalem, Jakov je ostao i postao prvi biskup svetog grada Jeruzalema. Ostao je tamo nekoliko desetljeća dok ga nisu židovske vlasti kamenovale na smrt 62. godine poslije Krista. Dio njegovih relikvija može se pronaći u bazilici Svetih Apostola u Rimu. Vjeruje se kako se njegov grob nalazi u katedrali sv. Jakova u Jeruzalemu.

Juda Tadej

Sveti Juda, „zaboravljeni“ apostol zbog identičnog imena sa Jodom Iškariotskim, propovijedao je evanđelje u različitim mjestima. Duboko je štovan u Armenskoj crkvi kao „Apostol Armena“.  Umro je mučeničkom smrću 65. godine poslije Krista u Beirutu, Libanon. Njegovi se posmrtni ostaci nalaze u bazilici svetog Petra u Rimu.

Šimun Kanaanac (Šimun Revnitelj)

Šimun se najčešće spominje sa Judom Tadejem a neki vjeruju kako su zajedno propovijedali evanđelje. Predaja kaže da su zajedno mučeni u Beirutu iste godine. Njegove se relikvije nalaze u bazilici sv. Petra u Rimu.

Matija

Nakon što je Matija izabran za apostola kao zamjena za Judu Iškariotskoga, predaja tvrdi da je osnova crkvu u Kapadociji i služio kršćanima na obalama Kaspijskog jezera. Vjeruje se kako je umro mučeničkom smrću. Također se vjeruje kako je njegove zemne ostatke donijela u Rim pobožna carica sv. Jelena.