Početna stranica » Izložba fotografija Potop 2024.: Kada vode prestanu rasti

Izložba fotografija Potop 2024.: Kada vode prestanu rasti

185 pregleda

U suradnji Župe Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja Odžak i JU Centra za kulturu Odžak otvorena je u srijedu izložba fotografija Potop 2014. godine: Kada vode prestanu rasti. Program je započeo u večernjim satima u dvorani Centra za kulturu Odžak. Sama izložba je postavljena u prizemlju i na katu prostorija Centra. 

Otvaranje izložbe je upriličeno povodom deset godina velike poplave koja je zahvatila  Bosnu i Hercegovinu, R Hrvatsku i Srbiju. Veličina poplavljenog područja je bila veća od  veličine Republike Slovenije – preko 20 000 kvadratnih kilometara. Poplavu su uzročile rijeke Bosna i Sava.

Izložba donosi tridesetak fotografija nastalih za vrijeme poplave u Bosanskoj Posavini – točnije u Županiji Posavskoj, koja je bila dvije trećine pod vodom. Preko šest tisuća objekata je bilo poplavljeno, štete su iznosile više stotina milijuna maraka. Tada je Bosni i Hercegovini dvadesetak osoba izgubilo živote.

Na otvaranju su nastupila djeca OŠ Vladimir Nazor Odžak – glazbeni odjel. Učenica Marija Katić je na klavijaturama izvela skladbu Oluja a Dječji zbor iste škole je izveo skladbu Osvajači raja, pod ravnanjem nastavnice Đurđice Pavlović. O izložbi su govorili Ilija Orkić, autor izložbe i gospođa Ljubica Radić, ravnateljica Centra za kulturu Odžak, koja je otvorila izložbu. Program je vodio Marko Matanović. Otvaranju je nazočilo stotinjak osoba. Izložba ostaje otvorena do 20. srpnja u Centru za kulturu Odžak.

Sponzor izložbe je JP Elektroprivreda HZ HB dd Mostar.

Autori fotografija su foto studio Marka Kneževića – snimatelj Mišo Dujak, OS BiH i Ilija Orkić

Izložba je otvorena do 20. 7. 2024.

TiFilico