Početna stranica » Stare mudrosti

Stare mudrosti

203 pregleda

Tijekom života često slušamo savjete naših očeva, majki, baka, djedova ili starijih osoba. Isto tako ih se i često sjećamo jer nam u nekim važnim životnim situacijama posluže i kao lekcija i kao savjet.

I tada vrlo rado izgovaramo rečenicu poput: „Moja baka mi je savjetovala ovo…” ili „Moj otac bi to ovako napravio…” A svi oni su nas uvijek i iznova poticali na činjene lijepih stvari koje osiguravaju sretan i zadovoljan život. Jer ima istine i poticaja u onoj rečenici: „Ako ne možeš reći nešto lijepo, onda bolje nemoj ni govoriti.”

Tako su nam savjetovali da uvijek izgovaramo samo lijepe riječi jer one sva vrata otvaraju. Vjerodostojnost ove tvrdnje imamo priliku svakodnevno iskusiti. Danas kada svi težimo harmoniji u odnosima, vrlo lako zaboravljamo da komunikacija može biti bolja uz male i vrlo jednostavne riječi. Jednom ljubaznom riječi možemo postići više.

U raznim životnim borbama, krizama i situacijama čuli bismo riječi stare mudrosti kako uvijek trebamo dati najbolje od sebe za svoje dobro i dobro svojih bližnjih. Jer ipak uspjeh i sreća ovise o nama samima i odredit će ih potezi koje u životu napravimo. Trud i rad su se uvijek isplatili, nekad prije, nekad kasnije, ali dajući najbolje od sebe i život nam pruža još bolje i puno više. Stara izreka kaže: „Sreća pomogne nekada, a rad uvijek.”

Kada je riječ o izrekama, u staroj bisernici mudrosti poznata je i ona koju su nam obično naglašavali roditelji: „Bolje je biti sretan u onome što imaš, nego nesretan u onome što nemaš.” Poručili su nam da ne kupujemo ono što si ne možemo priuštiti.

Zlatno pravilo od davnina glasi: „Ponašaj se prema drugome onako kako bi ti želio da se drugi ponašaju prema tebi.” Čini ljudima dobro i budi blag prema njima. Ne optužuj ih nepromišljeno i ne pokazuj grubost jer je takav način u odnosu s ljudima već unaprijed osuđen na neuspjeh. Ne zaboravi da je dobro drugo ime za uspjeh. U sve to umiješaj i mnogo iskrenoga smijeha, onoga koji dolazi iz srca i koji prate riječi naše bake: „Nasmij se, sinko, jer osmijeh te može dovesti daleko.” Osmijeh je uvijek u modi, pristaje svima i nosite ga sa sobom.

Lijepa djela su prijelazna i jedan lijep čin može rezultirati mnogim drugim lijepim djelima te pokrenuti lavinu dobrote. Daj nešto od sebe jer nikada nećeš dobiti nešto za ništa. Isto tako su mudro dijelili školske savjete govoreći: „Uči, dijete, u školi jer ti diplomu nitko ne može oduzeti.”

Dragocjenih bisera mudrosti ima mnogo i svaki od njih je vrijedan dar našem životu. Zamislimo ih kao semafor na raskrižju. Sa svih strana su automobili, a njihovi vlasnici strpljivo čekaju svoj red, svoje zeleno svjetlo. To je zapravo jedna od mnogobrojnih slika života koja svjedoči red i sklad. Takve poruke, pune sklada i životnoga reda, izrekli su nam naši preci poučeni životnim iskustvom. Vrijedne su tako još neke njihove izreke: „Tko pita, taj ne skita.”, „Ne postoji nešto što ne možemo.”, „Obitelj je uvijek na prvom mjestu.”, „Pitat će te starost gdje ti je bila mladost.”

Sjetimo se ovih izreka danas kada živimo u svijetu u kojemu možemo biti sve što poželimo. Na prvom mjestu izaberite biti dobri, potom cijenite male stvari i budite prisutni u sadašnjem trenutku jer, kako kažu naše bake i djedovi: „Život prođe dok trepneš.”