Početna stranica » Prva misa nakon požara u katedrali Notre Dame

Prva misa nakon požara u katedrali Notre Dame

129 pregleda

U travnju je zamalo izbjegnuta apsolutna tragedija urušavanja katedrale Notre Dame u Parizu. Uskoro će ondje biti slavljena prva sveta misa nakon razornoga požara. A najavljeno je i 

Dva mjeseca nakon razornoga požara u pariškoj katedrali Notre Dame ondje će narednoga vikenda biti proslavljena prva sveta misa. Najavio je to rektor katedrale mons. Patrick Chauvet u izdanju katoličke revije Famille Chretienne (hrv. Krćanska obitelj) za ovogodišnju svetkovinu Duhova, a bit će to godišnja proslava posvete katedrale.

Misno slavlje bit će upriličeno u jednoj od manje oštećenih sporednih kapela ove velebne katedrale, u kojoj je između ostaloga bio čuvan relikvijar s Isusovom trnovom krunom. Misi će nazočiti tek mali broj vjernika, sedam svećenika i pariški nadbiskup mons. Michel Aupetit. Iz sigurnosnih razloga, svi će oni nositi vatrogasne šljemove tijekom toga obreda.

Rektor Chauvet najavio je također gradnju jedne male kapelice, molitvenoga prostora za štovanje Blažene Djevice Marije, na trgu pred katedralom. Bit će to šator u kojemu će hodočasnici moći moliti pred Gospinim kipom, zapaliti svijeću ili prinijeti cvijeće. Jedan će svećenik pružati dušobrižničku pomoć, a planirana je i prodaja određenih suvenira. No za ostvarenje ovoga projekta još je potrebno dobiti suglasnost gradskih vlasti.

Kako je objasnio Chauvet, vrlo je važno da Francuzi znaju da je katedrala još uvijek otvorena i živa kao mjesto molitve i susreta s Bogom i Majkom Božjom Marijom. „Uvjeren sam da predstavnici Katoličke Crkve neće biti sasvim isključeni iz odbora za odlučivanje o ponovnoj izgradnji katedrale. Imam povjerenje u francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona i generala Jean-Louisa Georgelina, kojemu je povjereno vodstvo u pitanjima rekonstrukcije”, objasnio je i dodao kako je njegov odnos s odgovornima izvrstan.

Podsjećamo, 15. travnja u krovištu kora gotičke katedrale Notre Dame u Parizu došlo je do požara koji je ubrzo zahvatio čitavo krovište, izgrađeno od stoljetnih drvenih greda. Više od 400 vatrogasaca više je sati gasilo požar, čime su spriječili da se on raširi na zapadna dva tornja u pročelju katedrale, po kojima je ona poznata u cijelom svijetu. Do požara je došlo pod još nerazjašnjenim okolnostima i još uvijek nije službeno objavljeno što je bio uzrok požara.