Početna stranica » Hodočašće u Deggingen

Hodočašće u Deggingen

138 pregleda

Po tradiciji, već 44. put hrvatski vjernici iz Hrvatskih katoličkih zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Geislingena i bl. Jakova Zadranina iz Göppingena na Duhovski ponedjeljak, 10. lipnja hodočastili su u svetište Ave Maria u Deggingen. Ovogodišnje hodočašće održalo se pod geslom „Učinimo Zavjet Nebeskoj Majci za naše Zajednice”.

Prvi su se prema Deggingenu uputili pješaci, među kojima su se posebno isticali ministranti i krizmanici. Njih su slijedili biciklisti, također ministranti i krizmanici. Program je započeo u podnožju svetišta pobožnošću Križnoga puta koji je predvodio član Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marko Hrgota, na ispomoći u spomenute dvije Zajednice. U svetištu je fra Hrgota u zajedništvu s vlč. Vilimom Koretićem, voditeljem HKZ Aalen i Heidenheim predvodio euharistijsko slavlje.

U homiliji je fra Hrgota posvijestio kako je Blažena Djevica Marija uzor svetosti. Ona je ponizna službenica otvorena suradnji s milošću Božjom koja joj je dana, te tako ulazi u ostvarenje Božjeg nauma i postaje dio spasenjskoga plana, rekao je fra Hrgota, te naglasio kako je Marija za tu ulogu predodređena, zato je ona čista, sveta i bezgrešna. Nadalje je ukazao, kako to što je ona predodređena, nije njezina zasluga, jer ona surađuje s milošću koja joj je dana. Ona je „puna milosti”. To je novi naslov dan od Boga. Ona je puna milosti, koje je izvor Krist. Marija je „našla milost”, te postala novi Izrael i ostvaruje se kao uzor zaručnice, dočim je „stari” Izrael bio nevjerna zaručnica. Marija traži samo zajedništvo s Bogom, posvemašnje i potpuno. 

Na kraju ona se ostvaruje u punini kao Marija Emanuela – Bog s nama. To se očituje u riječima „Gospodin s tobom”. Marija tako postaje Sion, Izrael, vjerna zaručnica, tip Crkve i tip svakog od nas. U tom sjaju jače odskače naše nesavršenstvo, naša pomanjkanja, naši grijesi. Ona je Majka da nam pomogne, izvede iz naših slabosti, učini boljima, čovječnijima, svetijima, da i mi možemo s njom veličati Gospodina za sve što nam je učinio i veseliti se u Bogu Spasitelju svome, rekao je propovjednik.

Poseban obol hodočašću dali su vjernici u narodnim nošnjama, i to od najmlađih do najstarijih. Oni su čitali misna čitanja i molitvu vjernika, te prinijeli darove. Nakon mise, unatoč kiši nastavljeno je druženje i zajednički ručak na prostoru oko svetišta. Kao i uvijek u organizaciju su se uključili brojni volonteri kojima se ove godine pridružio lijep broj krizmanika.

Tekst: Marija Belošević
Foto: Arhiv Hrvatskih katoličkih zajednica Göppingen-Geislingen