Početna stranica » Pronađena kasnogotička skulptura

Pronađena kasnogotička skulptura

157 pregleda

U Rijeci je u srijedu 29. kolovoza u župnom stanu župe Uznesenja Blažene Djevice Marije predstavljena rijetka kasnogotička skulptura Oplakivanje Krista iz sredine 15. stoljeća, koja je pronađena tijekom čišćenja skladišnoga prostora župe sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci.

Iznimno vrijedno i do sada nepoznato djelo u jesen 2017. godine tijekom čišćenja skladišnoga župnoga prostora pronašli su tadašnji župnik Slobodan Bunoza i svećenik Ivan Šarić. Prema riječima stručnjaka skulptura datira iz druge polovice 15. st. i najvjerojatnije potječe iz crkve sv. Josipa na Podmurvicama, koja se nalazi u sklopu nekadašnjega samostana benediktinka osnovana 1914. godine. Te godine redovnice su napustile staru crkvu i samostan sv. Roka iz 17. stoljeća, koji je potom srušen, a nalazio se uz crkvu Uznesenja BDM (Vela crikva/Assunta). Velik dio umjetnina te zaboravljene i srušene crkve sv. Roka i samostana je raspršen, a benediktinke s Podmurvica otišle su nakon Drugoga svjetskoga rata u Italiju, no skulptura je ostala u Rijeci. Prema riječima svećenika Šarića, nakon pronalaska pozvani su stručnjaci, koji su utvrdili da je riječ o vrijednu i iznimnu djelu.

S obzirom na to da se skulptura veže uz crkvu sv. Roka i samostan koji se nalazio uz najstariju riječku župnu crkvu, odnesena je župniku mons. Sanjinu Francetiću te će, nakon nužne restauracije, biti izložena u budućoj zbirci umjetnina župne crkve Uznesenja BDM i sv. Roka, najavio je župnik župe Uznesenja BDM. U ozračju pripreme Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. mons. Francetić je istaknuo da umjetnost može ponuditi vjeru, ali i vjera kulturu. „Drago mi je da se u ovim pripremama Rijeke za EPK 2020. možemo više pobrinuti oko kulturne baštine naših crkava”, kazao je župnik mons. Francetić.

Prema riječima doc. dr. Damira Tulića s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Rijeci, pretpostavlja se da je riječko Oplakivanje nastalo u Furlaniji. Sastoji se od lika žalosne Bogorodice zaogrnute velikim plaštem, a u krilu joj je postavljeno mrtvo Isusovo tijelo. S desne strane nalazi se lik mlade žene koja se može identificirati kao sveta Marija Magdalena. Kompozicijski je vrlo zanimljivo, rijetko, a za grad Rijeku i značajno djelo jer su od monumentalnih drvenih skulptura iz 15. stoljeća u Rijeci poznate samo dvije: Gospa Slunjska koja se nalazi u franjevačkoj crkvi na Trsatu te Pieta koja je izložena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja i koja izvorno potječe iz riječke crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. U tom kontekstu to djelo ima iznimno važnu ulogu i vrijednost za Rijeku. Ono je „drugo riječko Oplakivanje Krista“. S obzirom na to da nije očuvano u dobrom stanju, nužna je hitna restauracija, poručio je Tulić. „Visina skulpture je 106 cm, širina 60 cm, a dubina okvira 18 cm. U postupku je njezina registracija kao kulturnoga dobra u nadležnom Konzervatorskom odjelu u Rijeci.