Početna stranica » Predstavljanje knjige „Zemlja planina Bosna i Hercegovina” u Zadru

Predstavljanje knjige „Zemlja planina Bosna i Hercegovina” u Zadru

146 pregleda

U petak, 4. svibnja, upriličeno je predstavljanje knjige Zemlja planina – Bosna i Hercegovina u prostorijama Gradske knjižnice Zadar. Predstavljanju su nazočili brojni posjetitelji iz društvenog i kulturnog života, među kojima i brojni profesori i ljubitelji prirode.

O knjizi je govorio pjesnik i pisac Nikola Šimić Tonin, između ostaloga rekavši kako je vrijednost knjige višestruka, ponajprije zbog činjenice da popunjava literaturu posvećenu velikom broju planina Bosne i Hercegovine na jednome mjestu, s obiljem podataka korisnih širokome krugu ljudi različitoga obrazovnog profila i interesa. „Autor knjige dr. Dalibor Ballian nije propustio da se, pišući o vegetaciji, flori i fauni, s posebnom pozornosti osvrne na endemične i rijetke vrste zastupljene na pojedinim planinama Bosne i Hercegovine. Svaka spoznaja o planini ustvari je spoznaja o ljepoti i surovosti života, prošlom sadašnjem i budućem. Knjiga nas poziva da odgonetajući planine istodobno odgonetamo naš život i odnos spram prirode”, istaknuo je Tonin.

Zatim je o knjizi i o svom angažmanu na planinama Bosne i Hercegovine govorio i autor knjige Zemlja planina – Bosna i Hercegovina dr. Dalibor Ballian. „Kad smo krenuli u ovaj projekt, gledali smo da prilagodimo tekst. Meni je to bilo vrlo teško. Ja baratam stručnim izrazima, a htio sam ugraditi i stručne nazive za svaku vrstu, ali smo odustali od toga. To bi opteretilo knjigu. Širem čitateljstvu to ne bi značilo. Samo nekom užem krugu čitatelja. Tako smo to nadišli. Meni je bilo teško prilagoditi se tomu, dok nisam počeo koristiti sve narodne izraze. O planinama sam pisao što sam čuo o njima, razgovarajući s ljudima, čitajući druge knjige, baveći se istraživanjima”, objasnio je prof. Ballian.

Više informacija o knjizi Zemlja planina Bosna i Hercegovina možete pronaći na ovoj poveznici. Poručite svoj primjerak jedinstvene zbirke tekstova o bh. planinama pozivom na broj telefona 033/726-200.

Ravnatelj Franjevačkoga medijskog centra Svjetlo riječi fra Janko Ćuro o knjizi je između ostaloga rekao: Ova knjiga nije samo usmjerena, nego je nastala na takvom temelju ljubavi prema prirodi u kojoj planine nisu samo geografska vizura, nego povlaštena mjesta na kojima čovjek itekako može iskusiti ne samo širinu svijeta koji ga okružuje, nego i širinu vlastitoga duha, što je iskonsko usmjerenje ljudskoga bića kojeg je Bog stvorio na svoju sliku. U tome kontekstu, nije dovoljno samo se zaljubiti u planine i tako se zadržati na njihovoj vanjskoj ljepoti koju opet, takvi kakvi jesmo, najčešće iskoristimo za vlastita nagnuća i potrebe. Moramo ih voljeti, a zavoljet ih možemo samo onda ako ih istinski i temeljito upoznamo.”

Nakon završenoga programa predstavljanja, nazočni su autoru i nakladniku postavili pitanja i razgovarali s njima o knjizi Zemlja planina – Bosna i Hercegovina.