Početna stranica » Požar u drugoj najvećoj crkvi u Parizu

Požar u drugoj najvećoj crkvi u Parizu

132 pregleda

U Parizu je u prošlu nedjelju, 17. ožujka, došlo do velikoga požara. Odmah su na internetu osvanuli snimci i fotografije ove nesreće. Dnevne novine Le Parisien potvrdile su da je riječ o požaru koji je zahvatio portal sporedne lađe koja gleda na jug. Požar se preko drvenoga portala proširio i na vitraj koji se nalazi iznad njega i na stubište koje se nalazi u blizini. Nije poznat uzrok požara i na sreću nije bilo povrijeđenih. Nekolicina posjetitelja evakuirana je i nakon što je u roku od 15 minuta požar lokaliziran policija je pristupila istrazi slučaja.

U izjavi pariških vatrogasnih službi šteta nije velika, premda su teško oštećena južna vrata i vitraj koji se nalazi iznad njih. Nekolicina korisnika interneta izrazila je zabrinutost za vrlo vrijedne freske koje se čuvaju u južnoj bočnoj lađi, a svojevremeno ih je izradio poznati francuski umjetnik Eugène Delacroix. Postoji mogućnost da su od prašine, pepela i čađi doživjele oštećenje.

Crkva Saint Sulpice, čiji je zaštitnik sv. Sulpicije Pobožni, druga je najveća crkva u Parizu, ne mnogo manja od katedrale Notre-Dame. Nalazi se u 6. okrugu, u centru Pariza. Duga je 113 m, široka 34 m, a visoka 34 m. Ova crkva, čija je gradnja počela 1646. godine, poznata je po svojim prepoznatljivim tornjevima koji gledaju na prostrani trg ispred same crkve. Godišnje je posjećuje velik broj turista, a poznata je i po svojim golemim orguljama, koje uvijek iznova koriste poznati orguljaši poput Helmuta Deutscha, Davida Briggsa i Michela Bouvarda.

Podsjećamo, u posljednjih nekoliko tjedana zabilježen je velik broj napada na katoličke crkve u Parizu. Radi se o vandalizmu i obeščašćenju bogoštovnih prostora – razbijeni su kipovi, oboreni tabernakuli i križevi, a došlo je i do razbacivanja ili uništavanja posvećenih hostija. Najveći, pak, napad na Katoličku Crkvu u Francuskoj dogodio se 2016. godine kad je u terorističkom napadu pripadnika ISIL-a ubijen jedan svećenik dok je slavio svetu misu. Po svemu sudeći, časni sluga Jacques Hamel uskoro će biti proglašen svecem Katoličke Crkve, čime će biti potvrđeno i njegovo podneseno mučeništvo za Krista.