Početna stranica » Venezuela u mraku

Venezuela u mraku

146 pregleda

U venezuelskim bolnicama, zbog nestanka električne energije, ne rade medicinski aparati bez čije pomoći pacijenti ne mogu preživjeti. Predsjednik venezuelske Narodne skupštine Juan Guaidó Márquez odlučio je proglasiti izvanredno stanje u cijeloj zemlji.

Stanje u Venezueli dodatno se pogoršalo otkad je zemlja ostala bez električne energije. Najveći je problem pritom nastao u bolnicama, u kojima ne rade aparati za održavanje pacijenata na životu. Venezuelska televizija VPI izvijestila je da je samo u Sveučilišnoj bolnici u gradu Maracaibu zbog ugašenih medicinskih aparata umrlo oko osamdeset novorođenčadi.

Izvori bliski Venezuelskoj biskupskoj konferenciji za agenciju SIR su kazali da je vrlo teško utvrditi točan broj umrle djece, ne isključujući pritom dramatičnost stanja. Također su se požalili da zbog nestanka struje ne rade benzinske crpke te na mnogim mjestima nedostaje hrane, a istodobno propadaju namirnice koje bi trebalo čuvati u hladnjaku.

Predsjednik venezuelske Narodne skupštine Juan Guaidó Márquez, odlučio je proglasiti izvanredno stanje u cijeloj zemlji zbog potpunoga nestanka struje u 16 venezuelskih država i povremenog u drugih šest. Guaidó Márquez je 10. ožujka objavio informativni izvještaj u kojem navodi da je od četvrtka umrlo 17 bolničkih pacijenata, dok bi, prema neslužbenim informacijama, broj žrtava mogao iznositi i nekoliko desetaka. Prema njegovim je riječima zbog nestanka struje privatni sektor u Venezueli, zemlji koja je gospodarski već na koljenima, izgubio 400 milijuna dolara.