Početna stranica » O strpljenu

O strpljenu

221 pregleda

U ovim teškim vremenima suočeni smo s neizvjesnošću na mnogim frontovima, počevši od zdravlja i financija, pa do nas i naših osobnih i obiteljskih života. Tjeskoba nas često čini nestrpljivima. Ova nestrpljivost stvara dodatne probleme u našim odnosima s voljenima i prijateljima i može nam otežati rad na sebi.

Međutim, ljudska se priroda ne mijenja. Kroz povijest su se veliki filozofi i teolozi bavili pitanjem kako njegovati vrline, posebno strpljenje, kada se suočavaju sa životnim iskušenjima.

Ne bismo trebali zaboraviti da je strpljenje dio vrline čvrstoće. Biti strpljiv znači kontrolirati svoje prve impulse, ne prepuštati se mukama ili stresovima i ne gubiti iz vida smisao života.

U nastavku teksta donosimo primjere tri velika ranokršćanska autora o strpljenju. Njihova mudrost i danas nam može pomoći.

Tertulijan (2.- 3. st.)

Tertulijan nas upućuje na primjer strpljivosti koji nam daje sam Bog: „Od početka svijeta rosi svoje svjetlo na pravednike i grešnike. On tolerira nezahvalne narode koji štuju idole i djela njihovih ruku; i koji progone njegovo ime i njegovu obitelj. Njegova strpljivost neprestano podnosi požudu, srebroljublje i besramno bezakonje, do te mjere da, upravo zbog toga, većina ne vjeruje u Njega jer ga nikada nije vidjela kako kažnjava svijet. Budući da je kralj, postao je učitelj da podučava ljude kako se postiže spas; strpljenju nas uči opraštajući nam grijehe. ‘On ne viče, on ne diže glasa, niti se čuti može po ulicama.’ (Izaija, 42: 2)

Isus nije prezirao grešnike i carinike. Izliječio je nezahvalnike i tolerirao one koji su samo gledali i čekali. I ako se sve ovo činilo malo, sjetimo se kako je podnio izdajnika koji je bio uz njega, a da ga nije izdao. Za sve one koji uživaju dar vjere, takve patnje dokazuju da je strpljenje nešto prirodno za Boga.”

Sveti Ciprijan (3. st.)

„Ako je strpljenje stvar koja je tako voljena od Boga, što možemo učiniti osim voljeti je, budući da nam je On, jer ju je ljubio, dalje preporučuje? Sam Gospodin je taj koji nas upozorava: ‘U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!’ (Iv 16, 33). Razmislite draga braćo: strpljenje ne samo da čuva dobro, već se njegova djelotvornost proteže toliko daleko da tjera svako zlo.”

Sveti Augustin (4.- 5. st.)

„Jer ovo je pravedno: da bi nas koji smo od svoje prve rane zbog tvrdoglavog i neposlušnog apetita za stvarima u kojima smo uživali bili odbačeni, poniznim strpljenjem stvari koje nas nerviraju, možemo dobiti natrag. Ljubav Božja izlijeva se u naša srca. Ne uistinu od nas samih, već Duhom Svetim koji nam je dan. I zato od Njega proizlazi strpljenje pravednika, po kome je izlivena ljubav prema Njemu.”