Početna stranica » Čuvaj i štiti naše obitelji!

Čuvaj i štiti naše obitelji!

214 pregleda

Ako bismo se vodili ljudskim umovanjem, zasigurno bismo zaključili kako je sveti Josip trebao biti ugledna ličnost, uvažen i poznat čovjek na povlaštenim pozicijama, a Biblija ga predstavlja kao šutljivoga, nenametljivoga i povučenoga jer Bog ima drukčija mjerila u odnosu na naša ljudska i htio je da baš jednostavna i mirna osoba bude glava Njegove obitelji. Istovremeno lik svetoga Josipa izaziva divljenje i sasvim je opravdano da se čovjek postidi ako usporedi svoj život s njegovim. Nismo li mi ti koji Bogu postavljaju mnoga pitanja tražeći obrazloženje za stanja u kojima se nalazimo? A Josip čini upravo suprotno – sluša, šuti i djeluje. Jedna izreka kaže: „Kada čovjek šuti, tada Bog govori; kada čovjek govori onda Bog šuti”, a čini se kako je danas svijet više no ikada prepun praznih priča iz kojih se ništa ne čuje jer je „puno govoriti” nekako postalo tako moderno. Jednostavno, s puno riječi ljudi nastoje pobjeći od istine i stvarnosti, od samih sebe.

Josip pak u tišini osluškuje Božji glas u sebi dok njegova šutnja postaje odlika čovjeka koji je srcem i pameću bogat i baš takvoga čovjeka Bog postavlja ocem Svete obitelji. Josipova je šutnja najviše rekla i postala put do susreta Boga i čovjeka koji se očituje u zajedništvu, a koje najbolje opisuje rečenica: „Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga.” Josip prihvaća ovu zadaću i otkriva svu ljepotu obiteljskoga zajedništva s Marijom i Isusom. I ovdje nastupa njegova očinska uloga koju je odgovorno i zauzeto vršio tako što je bio pravedan čovjek, neumoran radnik i postojani čuvar onih koji su mu povjereni na brigu.

Kao takav je oduvijek, a osobito danas ima poseban pečat u svijetu koji ne želi prihvatiti nikakvu odgovornost, nego želi sve servirano. Sveti Josip je primjer kako se pouzdati u Boga usred nevolje, predati mu se i bespogovorno vjerovati da će on sve okrenuti na dobro. Sve je to on činio u skrovitosti i svojoj malenosti u kojoj se očitovala veličina ovoga sveca čiju nijednu izgovorenu riječ danas nećemo čak ni u Bibliji pronaći, ali koji je upravo svojom ogromnom samozatajnošću i tišinom rekao najviše i najbolje pokazao kako vlastitim životom proslaviti Onoga koji nam život dade. Danas, kada je obitelj najviše na udaru i u kušnji, u svetoj nazaretskoj obitelji možemo pronaći uzor i pomoć za život, stoga se obratimo svetome Josipu i zamolimo ga da nam pohita u pomoć i utješi nas u našim nevoljama.