Početna stranica » Najveća katolička župa na svijetu ima više od 300.000 vjernika

Najveća katolička župa na svijetu ima više od 300.000 vjernika

119 pregleda

Dubai je zaista svjetski grad rekorda. Osim što se ponosi elitnim hotelom "Burj Al Arab" s nevjerojatnih sedam zvjezdica te najvišom građevinom "Burj Khalifa" od 828 metara, ima i najveću katoličku župu na svijetu s više od 300.000 vjernika.

Potvrdio je to nedavno za njemačku katoličku organizaciju Crkva u nevolji (Kirche in Not) župnik kapucin fra Tomasito Veneracion. Kako i sam kaže podataka o točnom broju župljana u statistici nema. Ovaj svećenik, porijeklom s Filipina, već četiri godine djeluje u ovoj vjerničkoj zajednici. U pastoralu mu pomaže još devet subraće kapucina koji su porijeklom iz različitih zemalja svijeta te još nekoliko svećenika. Ovo je samo jedna od sedam postojećih župa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, donosi portal nedjelja.ba.

Ne bi se reklo da tu ima crkva

Najviše doseljenika ima iz Indije i Filipina. Inače, oko 85% stanovnika Dubaia su stranci, došli su radi posla. Muškarci rade na građevini dok su žene kućne pomoćnice ili u bolnicama. Oko 400.000 Filipinaca danas živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji imaju devet milijuna stanovnika.

Župno dvorište ove crkve ograđeno je visokim sivim betonskim zidom. Dok se minareti džamija itekako ističu u visini, ova crkva nema ni zvonika, niti vanjskoga križa po kojem bi čovjek nekako prepoznao da se ovdje nalazi crkva. Tek na samom ulazu u crkveno dvorište s lijeve strane nalazi se mala Lurdska špilja te se da naslutiti da je ovo crkveno dvorište, a na zidu stoji natpis na engleskom i arapskom jeziku St Mary’s Catholic Church.

Petkom 12 misa

Crkva svete Marije može primiti oko 1.700 vjernika. Međutim, često je premala. Naime, kroz tjedan radnim danom na jednu svetu misu zna doći oko 2.000 vjernika. Ako u crkvi više nema mjesta onda vjernici ispune cijelo crkveno dvorište, pa se uključuje vanjski razglas, postavljaju se projektori i veliki zidni video panoi. Na velike svetkovine zna doći između 10.000 i 20.000 vjernika. Budući da je svaki petak muslimanski neradni dan mnogi katolici taj su dan slobodni, stoga se petkom u crkvi svete Marije slavi čak 12 svetih misa, a subotom i nedjeljom po sedam. Euharistije su na engleskom, indijskom jeziku Malayalam, Konkani  ili  Tamil te filipinskom jeziku Tagalog. Oko 300 katehista petkom podučava 6.300 djece i mladih.

Usporedbe radi ova župa velika je kao cijela sjeverna njemačka nadbiskupija Hamburg koja ima 39.000 katolika. Od 7.500 školaraca u četiri škole koje se nalaze na području župe polovica je islamske vjeroispovijesti. Inače, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima danas postoji sedam rimokatoličkih župa. Jedna nova župa nastaje u gradu Musaffah u blizini Abu Dhabija u kojem živi oko 100.000 katolika.