Početna stranica » Jer vrijeme je dragocjeno

Jer vrijeme je dragocjeno

297 pregleda

Današnje je vrijeme ispisano porukama užurbanosti, stresa i nedostatka vremena. Čini se kao da gubimo kontrolu nad svojim vremenom. Ili još preciznije, vrijeme počinje upravljati našim mislima i djelovanjima. 

Svakodnevno započinjemo svoju utrku s vremenom, a ono nas vrlo često pobijedi i gurne u stres i negativizam. Izbriše nam s lica osmijeh i nacrta smrknutu facu koje se i sami opravdano počinjemo plašiti. Lako ćemo sebi i drugima postaviti pitanje zašto to radimo i zašto nam to treba? No, teško ćemo dati odgovor, a još teže se pokrenuti i hodati ukorak s vremenom kojemu smo pozvani dati smisao. Nije nam strano svaki dan čuti rasprave poput onih je li život pošten ili nije, je li naša država dobra i zašto nije, zašto je ovo ljeto promjenjivo i zar baš svaki dan mora pasti kiša? I svatko ima svoje poglede na aktualne situacija pa ih tumači u svom stilu. Ipak, na kraju se nekako sve svede na isti zaključak. I tako svaki dan ispočetka. Previše vremena provedemo fokusirani na druge osobe i na sve aktualne situacije. Kao da nam je postalo drago nadmudrivati se s drugima jer mislimo da će upravo naše riječi nešto promijeniti. Fokusirani na takve stvari, postajemo slabiji.

Ali rješenje uvijek postoji. Ako ne želimo, onda nećemo slušati i raspravljati o negativnim temama. U tom slučaju svoje misli preusmjeravamo na naše vlastite osobine. Tada postajemo jači i odlučniji. Način na koji koristimo svoje vrijeme, utječe na sva polja našega života bilo da se radi o poslovnom ili privatnom vremenu. Ako potrošimo sav novac koji smo zaradili, vjerojatno ćemo imati priliku ponovno ga zaraditi. Ako ovo ljeto nismo otišli na godišnji odmor, pružit će nam se prilika sljedeće godine. No, jednom uzaludno potrošeno vrijeme više nikada ne možemo vratiti.

Trošimo li svoje vrijeme slušajući i gledajući sadržaje zbog kojih se osjećamo loše, imat ćemo osjećaj da je to uzalud potrošeno vrijeme. Sutra počinje vikend i vjerojatno nas većina već ima isplaniran raspored. Možda smo izabrali cijeli vikend provesti pred televizorom gledajući filmove ili ćemo slušati glazbu i ništa ne raditi. I to smo odlučili s razlogom. Takva vrsta odmora nije grijeh, nego je poželjna potreba. Mi smo ti koji vremenu dajemo smisao.

Nitko od nas ne bi trebao provoditi svoje vrijeme na način kako mu diktira okolina. Uzmimo svoje vrijeme u svoje ruke i od života napravimo remek djelo. Onako, u svom stilu, kako samo mi znamo. Treba imati na umu da je za sve velike uspjehe potrebno vrijeme, a vrijeme nikada neće iznevjeriti onoga tko ga je znao pravilno iskoristiti. Ako pak ne planiramo praviti raspored svome vremenu i vladati sobom u njemu, onda je sigurno da planiramo neuspjeh. A to ne želimo. Zato, nađi vremena da budeš konstruktivan. Nađi vremena da se odmoriš. Nađi vremena da slušaš glazbu. Nađi vremena da budeš sretan i nasmijan.

Jer vrijeme je dragocjeno. Pjesnik Mihaly Babits je vrijeme usporedio s brzim vlakom iz kojega možemo iskočiti, ali koji nikada ne ide natrag. Zapamti da novac nije najdragocjenija stvar koju možeš potrošiti, nego vrijeme. A vrijeme… ono lagano i neprimjetno teče, a brzo prolazi.