Početna stranica » Neka pažljivi pročitaju slijepima

Neka pažljivi pročitaju slijepima

66 pregleda

Vjerojatno je svatko od nas imao priliku vidjeti slijepu osobu na ulici kako pažljivo šeta gradom ili dok mirno sjedi na klupici u parku. Lako bismo je mogli uočiti dok se pomaže bijelim štapom, u pratnji psa vodiča ili dok sluša specifični govorni aparat s kojim donekle olakšava posljedice svoje sljepoće.

Kažu da svako vrijeme nosi svoje breme. Međutim, svakodnevica slijepih i slabovidnih osoba otežana je i za najboljih vremena. Upravo zato smo ih se posebno sjetili sredinom prošloga mjeseca (15. listopada) kada se obilježavao Međunarodni dan bijeloga štapa. On predstavlja njihov zaštitni znak, ali i simbol samostalnosti, nezavisnosti i apsolutne slobode koja ih okružuje.

Procjenjuje se kako danas u svijetu živi 285 milijuna slabovidnih osoba. Od toga broja, 39 milijuna je potpuno slijepo, a 246 milijuna ima oslabljen vid. Čak 80 % oštećenja vida je pravovremenim liječenjem moglo biti spriječeno, a to znači da je broj slijepih osoba mogao biti manji za čak 31 milijun. Oko 90 % slabovidnih osoba živi u okruženju s niskim prihodima, a 82 % slijepih osoba ima 50 i više godina. Kao najčešći uzrok sljepoće u svijetu navode se pogreške u prelamanju svjetlosnih zraka – tzv. refrakcije, a koje su uzrok sljepoći u čak 43 % slučajeva. Zatim slijede neoperativne mrene (33 %) te povišeni očni tlak (glaukom) u 2 % slučajeva. 

Najviše slučajeva slabovidnih i slijepih osoba zabilježeno je na području južne i istočne Azije te u dijelovima subsaharske Afrike. Tako je u južnoj Aziji zabilježeno 11,7 milijuna, u istočnoj Aziji 6,2 milijuna, a u subsaharskoj Africi je slijepo više od 4 % stanovništva. Zemljopisni položaj pokazuje kako su to uglavnom siromašnije zemlje svijeta koje nemaju dovoljan broj liječnika, lijekova ili ustanova za brigu o slijepim osobama. Da je siromaštvo jedan od presudnih faktora oko broja slijepih, može se zaključiti iz činjenice kako se postotak osoba s oštećenjem u bogatoj zapadnoj Europi kreće tek oko 0,2 %, odnosno na 30 Europljana samo 1 od njih susreće se s gubitkom vida.

BiH iznad europskoga prosjeka

Međunarodna agencija za prevenciju sljepoće (IAPB) krajem 2016. godine izradila je kartu (Vision Atlas) koja pokazuje broj slijepih i slabovidnih osoba po svim zemljama svijeta. Prikazi su napravljeni na temelju podataka Svjetske zdravstvene organizacije i međunarodne grupe priznatih oftalmologa u cijelome svijetu (Vision Loss Expert Group). Međutim, usprkos tako iskusnom timu njihove brojke predstavljaju samo procjenu jer je točan broj slijepih i slabovidnih osoba, kako kod nas tako i u drugim državama svijeta, zbog sustavno i institucionalno neriješenih okolnosti jako teško izračunati. Prema njihovim podacima za 2010. godinu najveći broj slijepih osoba nalazi se u Indiji. U ovoj drugoj po redu najmnogoljudnijoj zemlji našega planeta procijenjeno je slijepim više od 1,1 % stanovništva. Za veliku Indiju to iznosi 15 milijuna stanovnika ili otprilike 4 puta više nego što Bosna i Hercegovina ima stanovnika. Da je stanje u Indiji uistinu zabrinjavajuće potvrđuju i podaci kako probleme s vidom ima 6,7 % stanovništva, a to je više od 58 milijuna osoba. Glavni uzrok ovako poražavajućih brojki leži u činjenici da Indija nema dovoljno školovanih liječnika. Jedan oftalmolog i dalje liječi 100 tisuća stanovnika, a škole koje godišnje proizvedu jednu tisuću liječnika ne mogu pratiti višestruki rast od prosječno 17 milijuna stanovnika godišnje. Neslavnu statistiku Indije dijele i Afganistan (1,7 %), Sudan (1,9 %) te Egipat u kojemu se procjenjuje 1,7 % slijepoga stanovništva.

U europskim državama broj slijepih osoba je daleko manji i kreće se u prosjeku oko 0,2 %. Malo iznad europskoga prosjeka nalazi se Bosna i Hercegovina. Izvješća pokazuju kako je u našoj zemlji slijepo 0,3 % stanovništva.

Usprkos razvoju novih i naprednijih pomagala za potrebe osoba oštećenoga vida, očekivanja su kako će broj slijepih osoba u budućnosti biti još i veći. Procjene pokazuju kako će se njihov broj u narednih 40 godina povećati 3 puta, odnosno do 2050. godine broj slijepih i slabovidnih osoba će premašiti brojku od 550 milijuna stanovnika ili 7 % ukupnoga svjetskog stanovništva. Razlog tome prvenstveno je veći broj starijega stanovništva, ali i kronične bolesti te svakako siromaštvo koje uvelike utječe na broj slijepih i slabovidnih osoba.

Kada je slijep čovjek upitao mudraca: Može li biti išta gore nego izgubiti vid?, mudrac mu je odgovorio: Da… izgubiti svoju viziju! Kako bi ustrajali u svijetu koji ih okružuje, slijepim i slabovidnim osobama nužna je i naša pomoć. Moderna tehnologija im olakšava život, ali i zakonske pretpostavke s kojima lakše pokrivaju troškove kojima su izloženi u svim fazama svoga života. Država im može olakšati i zapošljavanje, a svatko od nas ponajprije bolje razumijevanje za svaki njihov korak prema potpunoj integraciji u društvo.