Početna stranica » Gospina trava – Hypericum perforatum

Gospina trava – Hypericum perforatum

207 pregleda

Narodni nazivi: gorac, gorčac, gospin cvijet, ivanje zelje, kantarion, krvavac, pljuskavica, prostrijeljenik, ranjenik, šentjanževka, trava svetoga Ivana, zvončac, žutenica

Gospina trava je zeljasta trajnica visoka od 30 do 90 cm. Stabljika je uspravna i razgranata. Listovi su eliptični i po cijeloj površini imaju prozirne točkice – žlijezde ispunjene eteričnim uljem. Kada se zdrobi, među prstima se pojavi crvenilo. Cvate od lipnja do kolovoza, a cvjetovi su zlatnožuti, udruženi u rahle cvatove. Pradomovina joj je Europa, ali je raširena po cijelome svijetu. U manjim količinama cvate po livadama i u vrtovima Australije. Kod nas raste na suhim travnjacima, kamenjarskim pašnjacima, uz ceste, nasipe, na šumskim prosjecima itd.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekoviti su svi nadzemni dijelovi biljke. Beremo ih koncem lipnja, kada su u punom cvatu. Vežemo ih u snopiće i objesimo na sjenovito i zračno mjesto. Stari Grci i Rimljani su znali iskoristiti ljekovita svojstva gospine trave, a u srednjem vijeku je smatrana magičnom biljkom protiv raznih bolesti. Koristila se za liječenje rana i depresije, a u 19. stoljeću je pala u zaborav. Najnovija znanstvena ispitivanja pobudila su veliko zanimanje u pučanstvu jer se pokazala kao izvanredan lijek za liječenje raznih duševnih i kožnih bolesti.

Sadrži ljekovite sastojke gorke tvari, tanin, eterično ulje, ugljikohidrate, smole, bjelančevine, pektinsku i miristinsku kiselinu, crvenilo hiperin, hiperizin, fitosterin i stearin. Hiperforin gospine trave pomaže kod liječenja depresivnih stanja, a djelotvorna je protiv raznih virusa, liječi rane, sprečava upale, pospješuje rad probavnih organa i žuči. Posebno je djelotvorna za živčani sustav pa se preporučuje kod iscrpljenosti, stanja straha, depresije i nesanice. Vrlo je korisna za žučni mjehur i jetru, za vrijeme klimakterija. Eterično ulje gospine trave obnavlja tkiva i stoga je djelotvorno kod rana, opeklina, bolova zuba, zglobova i leđa, čira na želucu.

Čaj: Dvije čajne žlice suhe gospine trave treba staviti u šalicu vode, pustiti da provri, ostaviti 15 minuta poklopljeno, procijediti te popiti toplo i na gutljaje. Dnevna doza je dvije do tri šalice. Čaj osobito djeluje kod depresije, slaboga spavanja, problema sa želucem i crijevima, bolesne žuči i bubrega. Za vrijeme kure pijenja čaja treba izbjegavati jako sunce i svjetlost. Izvanredan lijek za umirivanje djece jest čajna mješavina gospine trave i stolisnika, a za jačanje živaca može se piti mješavina gospine trave, ružmarina, kadulje matičnjaka i anisa.

Svježi sok: Svježi sok od cvjetova i listova gospine trave dobije se u sokovniku. Za jačanje živaca pije se jedna velika žlica soka triput dnevno šest tjedana. Kod dugotrajne i teške depresije koju ne mogu umanjiti lijekovi pije se po dvije velike žlice ovoga soka triput dnevno šest tjedana, a istodobno se izmasira potiljak uljem gospine trave. U to se vrijeme mora svaki dan mnogo šetati na svježemu zraku i jesti mnogo voća i povrća.

Ulje: Sitno se nasjeckaju svježi listovi i cvjetovi gospine trave, napuni staklena boca sa širokim grlom i prelije maslinovim uljem tako da ulje bude 1 cm iznad biljke. Ostavi se na toplom četiri tjedna, ne na suncu. Svaki dan se po nekoliko puta protrese, iscijedi, napuni tamna boca i čuva na tamnu i hladnu mjestu. To je izvanredan lijek za vanjsku i unutrašnju upotrebu, koristan za liječenje čira na želucu, „nervoznoga” stomaka, rana na maternici, grčeva za vrijeme menstruacije, proljeva, oslabljenih živaca i slabe probave. Pije se triput dnevno po jedna velika žlica ulja. Nakon vađenja zuba treba natopiti vatu ovim uljem i staviti je na ranu. Kod opeklina od sunca, vatre, vrele vode itd. treba se odmah namazati ovim uljem.

Krema: Kremu od gospine trave dobivamo miješanjem 30 g suhe ili 75 g svježe biljke, 150 g pčelinjega voska, 70 g glicerina i 80 ml vode. Vosak se stavi u staklenu posudu koja je otporna na vatru, a potom se posuda drži u vodi koja vrije. Kad se vosak otopi, dodaje se, uz stalno miješanje, gospina trava, glicerin i voda. Prije nego sve zajedno počne ključati, makne se s vatre, ispreša i stalno miješa dok se ne ohladi i stvrdne. Kremom se napuni posude, dobro zatvori i čuva u hladnjaku. U slučaju grčeva u mišićima i neuralgije, gihta i reume kremom se masiraju bolna mjesta.

 

Oprez! Ako se moraju uzimati drugi lijekovi, bilo bi dobro da se ne upotrebljava gospina trava jer njeni ljekoviti sastojci blokiraju djelovanje drugih lijekova za 60 %. Za vrijeme mazanja kantarionovim uljem treba izbjegavati jako sunce.