Početna stranica » Globalno zatopljenje i najviši vrh Švedske

Globalno zatopljenje i najviši vrh Švedske

85 pregleda

Planina Kebnekajse najviši je vrh Švedske. Pripada istoimenom planinskom masivu, dijelu skandinavskoga gorja s dva glavna vrha, u švedskom dijelu pokrajine Laponije. Južniji od dvaju vrhova ove planine cijele je godine prekriven ledom i donedavno je bio mnogo viši od svoga 2.096 metara visokoga sjevernog suparnika s ukupno 2.120 m nadmorske visine. Ipak, kao rezultat povišene temperature zraka u ovom dijelu Švedske, u posljednjih je 50 godina najviši švedski vrh izgubio na visini, i to čak 24 metra. Na taj je način sjeverni vrh Kebnekajse koji nije prekriven ledom postao najvišim vrhom Švedske. Znanstvenici tvrde kako je ova činjenica prouzročena globalnim zatopljenjem, dok planinski ledenjak i dalje gubi na visini.

Profesorica geografije na Sveučilištu u Stockholmu Gunhild Ninis Rosquist već nekoliko godina vrši mjerenja na ovom golemom planinskom masivu. „Ovo je vrlo znakovito. I očito je, vrlo je jasan znak za svakoga Šveđanina – stvari se mijenjaju”, istaknula je.

Prva mjerenja visine ovih dvaju vrhova odrađena su 1880. godine. Dakako, južni je vrh bio viši. No kad su prof. Rosqvist i njezin tim stručnjaka odradili posljednja mjerenja krajem prošloga ljeta, u mjesecu rujnu, sjeverni je vrh već preuzeo vodstvo sa svojih konstantnih 2.096,80 metara nad morem. „Očekivali smo da ćemo to doživjeti već prošle godine, ali nažalost, tadašnja mjerenja nisu bila dovoljno precizna. No ove godine možemo potvrditi sa sigurnošću – odstupanja u preciznosti ne iznose više od 2 cm”, izjavila je prof. Rosqvist za britanske dnevne novine The Guardian.

U Švedskoj su prošle godine u svibnju i srpnju 2018. godine zabilježene ekstremno visoke temperature, više od 10 °C iznad prosjeka. Profesorica Rosqvist objasnila je kako će tijekom zime ponovno porasti ledenjak na južnom vrhu planine Kebnekajse, no vrlo je jasno da će ljetna visina opet biti niža. Inače, diljem Arktika, područja oko Sjevernoga pola, prošle je godine bilo mnoštvo šumskih požara, pa se u samo godinu dana glečer smanjio za 4 metra. Istovremeno je 26. srpnja u selu Markusvinsa na krajnjem sjeveru Švedske izmjerena rekordna temperatura zraka, s ukupno 34.8 °C.