Početna stranica » Fra Stipi Marčinkoviću uručeno priznanje Počasni građanin Općine Jajce

Fra Stipi Marčinkoviću uručeno priznanje Počasni građanin Općine Jajce

443 pregleda

Priznanje Počasni građanin Općine Jajce fra Stipi Marčinkoviću uručili su predsjednik Općinskog vijeća Josip Topić i načelnik Općine Edin Hozan

Priznanje Počasni građanin Općine Jajce uručili su fra Stipi Marčinkoviću predsjednik Općinskog vijeća Jajce Josip Topić i načelnik Općine Jajce Edin Hozan na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jajca na Dan Općine Jajce, u četvrtak 22. veljače 2024. godine.

Dan prvog pisanog spominjanja imena grada Jajca u povelji iz Dubrovačkog arhiva 1396. godine obilježava se kao Dan Općine Jajce koji je započeo dostojanstvenim polaganjem vijenaca i cvijeća na jajačkim spomen-obilježjima poginulih branitelja HVO-a i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Vijence i cvijeće položili su načelnik Općine Edin Hozan i predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić i po prvi put zajedno hrvatske i bošnjačke udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Jajce otvorio je predsjedatelj Općinskog vijeća Jajca Josip Topić koji je, kao i načelnik Općine Jajce Edin Hozan, čestitao građanima Jajca Dan Općine Jajce. Pozdravili su nazočne vijećnike Općinskog vijeća Jajca i brojne uvažene goste i prijatelje iz BiH i Republike Hrvatske. U ime Vlade Županije Središnja Bosna svojim sugrađanima obratila se i županijska ministica pravosuđa i uprave Božana Petrović. Jajčane je pozdravio i načelnik Općine Busovača Asim Mektić koji je kao njihovo najveće bogatstvo pohvalno istaknuo zajedničko polaganje vijenaca i cvijeća na spomen-obilježjima branitelja HVO-a i pripadnika Armije Republike BiH.

U drugom dijelu svečane sjednice dodijeljena su priznanja zaslužnim građanima Općine Jajce.

Prvo priznanje Počasni građanin Općine Jajce fra Stipi Marčinkoviću uručili su i čestitali  predsjednik Općinskog vijeća Jajca Josip Topić i načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Voditeljica programa gospođa Dijana Duzić pročitala je neke pojedinosti iz fra Stipina životopisa i o njegovim zaslugama za zvanje Počasni građanin Općine Jajce:

„Fra Stipo Marčinković rođen je 1946. godine u Bilicama, općina Kotor Varoš. Osnovnu školu završio je u Kotor Varošu, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, novicijat u Kraljevoj Sutjesci, a filozofsko-teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu završava 1974. godine. Za svećenika je zaređen 3. veljače 1974. godine. Bio je župni vikar u više župa u BiH. S mjesta župnika u Dobretićima, u ljeto 1991. godine, dolazi u Jajce i postaje predratni, ratni i poratni jajački župnik i gvardijan. Iste godine, u mjesecu studenom, u Jajce stižu izbjeglice iz tada okupiranog Slunja, iz Republike Hrvatske. Fra Stipo priskače u pomoć prognanicima, ali već tada sluti da bi rat mogao stići i u BiH te počinje s opskrbom Caritasa i Kruh sv. Ante. Dopremljenu pomoć dijelio je svima, ne gledajući na vjeru i naciju. Tijekom rata bio je i dopisnik Prvog programa Hrvatskog radija. Padom Jajca 1992. godine, kao jajački župnik i gvardijan, kreće sa svojim sugrađanima u izbjeglištvo. Zaustavlja se u Trogiru gdje je vodio brigu za oko 5000 prognanika: Hrvata, Bošnjaka i Srba. U izbjeglištvu, u župi u Trogiru, vodi i Župni ured Jajce u progonstvu i osniva karitativnu Udrugu „Kraljica Katarina – zajednica izbjeglih i prognanih Jajčana“. Šalje pomoć u sva područja gdje su bile veće zajednice Jajčana. U Trogiru je otvorio i ljekarnu za sve prognane, a novčano je pomagao obitelji poginulih i ranjenike. Kao prvi civil i novinar, s hrvatskom vojskom ulazi u oslobođeno Jajce 1995. godine, a već nekoliko mjeseci po oslobođenju Jajca pomaže uspostavu rada Crvenog križa Jajca. Zahvaljujući angažmanu fra Stipe, 1997. godine u Jajce dolazi Njemački Caritas koji je u dvije godine obnovio gotovo 500 kuća na području Jajca. Fra Stipo je pomogao i obnovu Srednje strukovne škole u Jajcu. U Hvarsku biskupiju odlazi 2000. godine, gdje je i danas župnik župe Sućuraj na otoku Hvaru. Za humanitarno djelovanje u ratu, izbjeglištvu i poslijeratnom periodu odlikovan je Spomenicom IV. gardijske brigade Hrvatske vojske te posebnom Zahvalnicom Crvenog križa Federacije BiH“, rekla je gospođa Duzić.  

Uslijedila je dodjela ostalih priznanja. Plaketu Općine Jajce dobili su Rafting klub Jajce, Miralem Zjajo, Udruga Gorska služba spašavanja – Stanica Jajce, Fahrudin Joldić, Atif Kučuković i Darijo Puizina. Nagrada 22. februar/veljača dodijeljena je Tomislavu Radiću, a Zahvalnica Općine Jajce Arminu Saračeviću – Americi, Harisu Nuhanoviću i udruzi roditelja, građana i prijatelja za pomoć djeci i mladima s poteškoćama u razvoju „Vodopad ljubavi“.

U ime svih nagrađenih u svom govoru zahvalnosti fra Stipo Marčinković je rekao: „Poštovani načelniče Općine Jajce gospodine Edine Hozan, poštovani predsjedniče Općinskog vijeća Jajca Josipe Topiću i članovi Općinskoga vijeća Jajce, poštovani dobitnici priznanja Općine Jajce, dragi Jajčani i gosti! Sve vas srdačno pozdravljam i svima čestitam i želim sretan i blagoslovljen Dan općine Jajce!

Htio bih istaknuti da sve s čime ili s kime čovjek u životu živi postaje dio njega. Koliki će dio nas biti netko ili nešto ovisi o tome koliko blisko i u ljubavi živimo s nečim ili s nekim. Ja sam u Hvatskoj već puno godina. Ali, veliki dio mene još uvijek živi i živjet će u Jajcu, za Jajce, s vama Jajčanima. Osjećam da i svi dobitnici ostalih današnjih priznanja doživljavaju Jajce kao veliki dio sebe i da ih je i to poticalo, kao i mene, da čine velika i dobra djela za koja su danas dobili ova priznanja.    

Hvala svima koji su prepoznali sve dobro koje sam ja činio za Jajce i Jajčane, kako u ratu i izbjeglištvu, tako i poslije rata, i što su me predložili za ovo časno priznanje. Isto tako hvala svima koji su u ostalim današnjim dobitnicima priznanja prepoznali sve dobro koje su oni učinili za Jajce i Jajčane, pa su ih predložili za primljena priznanja. 

Hvala vama, poštovani vijećnici Općinskog vijeća Jajca, koji ste potvrdili prijedloge i usvojili Odluku o dodjeli javnih priznanja i nagrada, a vama, poštovani gospodine Hozan i poštovani gospodine Topiću, hvala što ste nam ih danas uručili.

Hvala i dragom Bogu što je meni omogućio da živim s Jajčanima u Jajcu i Trogiru u vremenima kada sam činio dobra djela za koja sam dobio ovo priznanje Počasni građanin Općine Jajce. Hvala Bogu i za sve ove dobre ljude kojima je dodijeljena Plaketa Općine Jajce, Nagrada 22. februar/veljača i Zahvalnica Općine Jajce“.

Svoje priznanje dijelim i sa svima onima koji su sa mnom radili za dobrobit naše općine i župe Jajce, među kojima su moji jajački fratri i mnogi požrtvovni župljani i sugrađani Jajca.

Čestitam svima vama koji ste danas primili priznanje ili nagradu Općine Jajce. Našoj Općini Jajce želim puno takvih zaslužnih i čestitih ljudi, osobito među mladima, koji će svojim znanjem i sposobnostima, svojim zalaganjem i doprinosom razvijati svoju Općinu Jajce i činiti dobra djela koja zaslužuju divljenje, priznanja i nagrade.

Gospodine Hozan i gospodine Topiću, dragi Jajčani, sretan vam Dan općine Jajce. I živjeli svi vi ovdje u dvorani, živjeli svi stanovnici Općine Jajce i neka živi naša Općina Jajce“, rekao je fra Stipo.

Potom je Josip Topić zaključio svečanu sjednicu. Svečanost su uveličale članice zbora „Nikola Šop“ HKD-a „Napredak“ – podružnica Jajce pod ravnanjem profesorice Katarine Ladan. Uz Dan Općine Jajce tiskano je sedmo godišnje izdanje Informativnog biltena Općine Jajce. Nakon svečane sjednice i dodjele priznanja uslijedilo je zajedničko druženje na Plivskim jezerima.