Početna stranica » Duhovna oprema i oružje – kaciga spasenja

Duhovna oprema i oružje – kaciga spasenja

239 pregleda

I mi ćemo se naći u sličnim situacijama poput Ilije ili Joba. Tada će sotona bombardirati naše umove negativnim mislima i sumnjama. Isticat će naše slabosti i grijehe, napadat će našu nadu u Boga. Tada nam je upravo potrebna zaštita – kaciga spasenja.

Kaciga rimskoga vojnika (cassis ili galea), načinjena od željeza ili bronce, štitila je vojnikovu glavu i vrat od udaraca neprijatelja ili od letećih krhotina. Imala je često i dva bočna izdužena dijela koja su štitila lice i čeljust. Iznutra je bila obložena spužvom ili krznom radi udobnosti. Za vrijeme neke svečanosti vojnici su nosili i kacige ukrašene raznobojnim perjanicama.

Duhovna kaciga, kaciga spasenja, štiti vjernikovu glavu, um i misli. Ovu kacigu Pavao naziva i nadom spasenja. On veli: „A mi koji smo od dana, budimo trijezni, obucimo oklop vjere i ljubavi i stavimo kacigu, nadu spasenja!” (1 Sol 5,8). Kaciga spasenja štiti nadu i vjeru. Nada je radosno i čvrsto očekivanje da će Bog ispuniti svoja obećanja. Pavo kaže: „Ta u nadi smo spašeni! Nada pak koja se vidi nije nada. Jer što tko gleda, kako da se tomu nada? Nadamo li se pak onomu čega ne gledamo, postojano to iščekujemo” (Rim 8,24-25).

Bez nade smo laka meta đavala koji nam žele ubaciti u um laži da život nema smisla. Sotona pokušava oslabiti i uništiti nadu i ljudima velike vjere. Tako je prorok Ilija, nakon što je porazio Baalove svećenike na gori Karmelu, pobjegao od osvete kraljice Izebele, pun straha i tjeskobe. Poželio je čak i smrt jer je povjerovao u demonsku laž da mu život više nema smisla. Uz Božju pomoć, vratila mu se nada pa je nastavio svoje proročko djelo (usp. 1 Kralj 18-19). I pravedni patnik Job prošao je kroz slično iskustvo i ostao vjeran Bogu (usp. Job 13,15). I mi ćemo se naći u sličnim situacijama poput Ilije ili Joba. Tada će sotona bombardirati naše umove negativnim mislima i sumnjama. Isticat će naše slabosti i grijehe, napadat će našu nadu u Boga. Tada nam je upravo potrebna zaštita – kaciga spasenja.

Naša nada je u Isusu koji nam donosi spasenje od vječne smrti, ali nas i štiti od sile grijeha i napada đavla u svakodnevnici. Pavo kaže: „A Bog nade napunio vas radošću i mirom u vjeri da izobilujete u nadi snagom Duha Svetoga” (Rim 15,13). Neprijatelj naše duše pokušava nas odvratiti od životne nade (1 Pt 1,3) koju imamo u Kristu. Bog ostvaruje djelo spasenje u nama po Duhu koji nam je darovan. Otac nas opravdava po vjeri u Sina. On nas posvećuje djelovanjem Duha. On će nas proslaviti (što je vrhunac spasenja) kad se Isus vrati u slavi da nas povede u nebo. Dakle, sam će Bog dovršiti to dobro djelo (spasenje) koje u nama započe do Dana Krista Isusa (usp. Fil 1,6).

Dakle, naš um je glavno bojno polje. Đavao nam ubacuje u um opake i nepristojne misli s namjerom da nas navede na grijeh (usp. Jak 1,13-15). On nas također bombardira lažima i sumnjama s nakanom da izgubimo pouzdanje u Boga. Konačno, najsuptilniji i najopasniji demonski napadi jesu pomoću podsvjesnih poruka koje (nezapaženo) ulaze u naš um preko masmedija, posebno preko filmova i glazbe. Te misli polako oblikuju naše stavove koji su protivni Bogu. Postupno upijamo „svjetovni duh” koji nas udaljuje od spasenja.

Stoga, stavimo na sebe kacigu spasenja i hrabro se borimo u svakodnevnom životu oslanjajući se na Riječ i sakramente, molitvu i djela ljubavi. Kao putnici i hodočasnici na ovome svijetu, tražimo najprije kraljevstvo Božje i uprimo svoj pogled na neprolazne vrijednosti (usp. Fil 3,20; Kol 3,1-4; 1 Pt 2,11). Živeći u svijetu, ali ne od svijeta (usp. Iv 17,14-15), nemojmo se suobličavati ovome svijetu, nego se preobrazujmo obnavljanjem svoje pameti da mognemo razabrati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno (usp. Rim 12,2).