Početna stranica » Pokretači bračne ljubavi

Pokretači bračne ljubavi

114 pregleda

Ljubav je sebedarje koje uključuje uzajamnu volju da se želi ono što je dobro za drugoga. S ovom ljubavlju se drugi više ne voli isključivo zbog fizičke privlačnosti nego i zbog toga što smo u sebi i što je druga osoba u sebi. 

Trajna ljubav u braku mijenja se s vremenom i pomaže ako supružnici to znaju i očekuju. U svojoj savjetodavnoj praksi čuo sam svjedočanstva supružnika koji iskru početne strasti kasnije ne uspiju ponovno zapaliti. Teško je naći vremena za brani odnos u svakodnevnom financijskom podupiranju obitelji, školovanju djece, bolestima i ostalim životnim usponima i padovima.

Zaljubljenost kojom je par započeo vezu nije prerasla u zreliju ljubavPogrešno misleći da je emocionalna strast sve što se voli, neki parovi zaključuju da se više ne vole ili da se manje vole. Istina je da su na rubu kako bi se naučili voljeti više. Obično pozivam parove da usporede bračnu ljubav sa zrakoplovom napravljenim za letenje s dva motora. Jedan je motor primarni, a drugi sekundarni, ali oba su potrebna za polijetanje i letenje, posebno u turbulenciji.

Pomoćni motor: Strast

Strast je romantična, fizička privlačnost – „sviđaš mi se”, koja se temelji na atributima kao što su mladost, fizička ljepota, talenti, karakter i temperament. Također se može ukorijeniti u „volim te”, sa snažnom emocionalnom, nježnom komponentom koja izvire iz srca. Priroda supružničke ljubavi takva je da okuplja sve biokemijske aspekte privlačnosti poput testosterona, estrogena, serotonina i drugih hormona koji utječu na zaljubljenost. Avion ne može letjeti samo na ovom motoru. Na kraju bi ljubav svelo na njene senzualne i emocionalne aspekte, što bi dovelo do sebičnosti, koja ne bi odoljela usponima i padovima turbulencija.

No to je i neophodan motor jer u bračnoj ljubavi potrebno je da srce osjeća pokrete. Međutim, može se pokvariti, čak i ako to ne želimo. Može se čak i potpuno isključiti, na što utječu fizička ili emocionalna / psihološka ispitivanja, a može se i ponovno pokrenuti.

Glavni motor: Volja

Ovaj se motor ne gasi bez našeg pristanka. Sam po sebi može zadržati avion u letenju, čak i bez pomoćnog motora. Ljubav je sebedarje koje uključuje uzajamnu volju da se želi ono što je dobro za drugoga. S ovom ljubavlju se drugi više ne voli isključivo zbog fizičke privlačnosti nego i zbog toga što smo u sebi i što je druga osoba u sebi. Volimo svog supružnika, ali ne više zbog njegovih fizičkih aspekata, već zbog srži njegove neusporedive i nezamjenjive osobe.

Vrlo jasan primjer ove uzvišene ljubavi je kada je nakon jedne teške nesreće jedan od supružnika ostao trajno unakaženog lica. Drugi supružnik u ovom slučaju nije promijenio odnos. Duhovna dubina njihove ljubavi snažnija je od prirodnog osjećaja odbojnosti.

Punina i integracija bračne ljubavi

Kada se leti s oba motora u braku može se reći da je to puna i integrirana ljubav. Sva biokemija, strast i osjećaji, kao i razumijevanje i volja, djeluju zajedno za dobro bračne zajednice. Ponekad, zbog zahtjeva okolnosti, avion leti samo motorom volje. Ovo je integrirana i zrela ljubav.

Ali kad pokušava letjeti samo s pomoćnim motorom, to je nepotpuna ljubav. To zrakoplov dovodi u opasnost, jer će uslijed poteškoća propasti.

Želim i dalje voljeti

Integracija je dinamična karakteristika bračne ljubavi. Ta se sposobnost očituje u želji da se i dalje voli. U ovom slučaju prava ljubav se manifestira kao nesebična, požrtvovna, s poštovanjem i slobodna. Uspostavlja red u aspektima koji imaju različite stupnjeve prioriteta i važnosti, u skladu s okolnostima i životnim ciklusima.

Razvijanje sposobnosti integriranja ljubavi temeljeno na želji da se ljubav održi u mladim i zrelim brakovima, najbolji je način da budete sretni. Obnavlja plamen romantične ljubavi i želju i sposobnost za tjelesnom bliskošću.

Ako stariji supružnici zajedno završe let svog života samo primarnim motorom, to postižu puninom svoje ljubavi. Trajna ljubav ne pokazuje se cjelovitom i integriranom samo zato što je racionalna i uključuje volju, već zato što je istinita.