Početna stranica » Proslavljen Dan posvećenoga života

Proslavljen Dan posvećenoga života

116 pregleda

Blagdan Svijećnice, te Dan redovnika i posvećenoga života svečano je obilježen u banjolučkoj biskupiji uz nazočnost biskupa mons. Franje Komarice, pomoćnog biskupa mons. Fra Marka Semrena te drugih redovnika i redovnica iz ovoga kraja. Nakon druženja u prostorijama biskupskog ordinarijata upriličeno je predavanje koje je održao mons. fra Marko Semren.

Na početku svoga predavanja biskup fra Marko je istaknuo kako je danas kršćanstvo zapalo u globalnu dijasporu, u situaciju manjine, jer su raspršeni po cijelome svijetu i zato su kršćanstvu potrebni novi oblici života i pastorala za dijasporu. Potom je naglasio kako treba imati otvorene oči za patnju drugih, osobito za lice unesrećenih i nebrojenih žrtava diljem današnjega svijeta.

Predavanje koje je biskup održao temeljeno je na zaključcima Plenarnoga zasjedanja Viših Redovničkih Poglavarica koje je održano u Rimu 2010. godine, a utemeljeno je na tri točke povezane s mistikom proročke osobine; proroštvom mistične osobe i točki koja govori o prihvaćanju i gostoljubivosti. Daljnje je predavanje podijeljeno u nekoliko segmenata među kojim je prvo naslovljeno Teškoća koja izaziva, dok je mons. Semren na tom tragu rekao: „Izazov slijedi vlastitu dinamiku: najprije doživljavamo nešto što više ne funkcionira i spontano se želimo predati, vratiti se. Ali nešto nas u nama tjera da reagiramo i tako se vraćamo utopijskom snu koji je iza teškoća zbog kojih bismo mi, da odustanemo, izgubili. Tražimo nove putove, obraćajući pažnju na sadašnje znakove i novi život koji posvuda niče, i počinjemo iznova, premišljati putove.”

Drugi je dio predavanja naslovljen Povratak utopijskom snu u kojemu je fra Marko posebno naglasio ljubav prema Bogu i bližnjemu koja je jedina i prva zapovijed: „To je sinteza kršćanske vjere, izrazita osobina koju nam je Isus ostavio, znak koji može učiniti da cijeli svijet uzvjeruje. Ona daje sklad i istinitost našem životu.” Nadalje je govorio o našem znaku identiteta koji ne smijemo zaboraviti jer smo u redovničkom zvanju posvećeni i poslani da budemo Isusovi svjedoci: „To Božje djelo duboko označuje naš identitet: mi smo posvećene osobe”, rekao je mons. Semren, te nastavio: „Drugi aspekt tog identiteta je pripadnost. Identitet i pripadnost su neodvojivi. Osjećaj pripadnosti zajednici vidljiv je dokaz našega nevidljivoga identiteta. Osjećaj pripadnosti znak je naše životne kvalitete i našega identiteta. U nastavku predavanja progovorio je o napetostima između pojedinaca i zajednice napomenuvši kako kvaliteta života zajednice ovisi o ljudskoj zrelosti i evanđeoskoj kvaliteti života njezinih članova.

Daljnje predavanje donijelo je osvrt na činjenicu kako je premišljanje zajednice dnevni zadatak što podrazumijeva prihvaćanje, dijalog, podijeljenu odgovornost i zajedničko poslanje.

Na kraju je svoje izlaganje zaključio riječima: „Mi nismo protagonisti u poslanju, nego smo oruđe Duha koji jedini može pokrenuti naša srca i preobraziti povijest.”

Po završetku predavanja upriličena je molitva časoslova, nakon čega je bila prigoda i za svetu ispovijed. U 18:00 sati u holu biskupije upriličen je blagoslov svijeća, a potom je služena sveta misa koju je predvodio biskup fra Marko Semren u koncelebraciji s gvardijanom samostana na Petrićevcu fra Domagojem Šimićem, samostanskim vikarom fra Tomislavom Svetinovićem, biskupijskim kancelarom don Perom Ivanom Grgićem, te tajnikom biskupa Komarice don Predragom Ivandićem.

U svojoj homiliji biskup je istaknuo kako se nalazimo se u godini Božje Riječi, a Božja Riječ daje nam život, slobodu i radost. Fra Marko je dalje naglasio da je redovnički život dar Duha u Crkvi. Ovim se ističe ne samo narav dara, nego također stvarnost u kojoj je dar dan: Crkva. Posvećeni život je dar Crkvi, rađa se u Crkvi, raste u Crkvi, sav je usmjeren na Crkvu, stavlja se u samo srce Crkve kao konstitutivni element za njezino poslanje. Govoreći o današnjem blagdanu, biskup je na jednostavan način protumačio ulogu starca Šimuna i proročice Ane u događaju prikazanja Gospodinova u hramu. Biskupovu propovijed u cijelosti možete pročitati na ovom mjestu: Propovijed biskupa Marka Semrena na Svijećnicu, 2.2.2021

Misi je, uz Bogu posvećene osobe, nazočilo još 30-ak vjernika laika, a ovaj je dan, uz poštovanje epidemiološkoh mjera, svečano i dostojanstveno proslavljen u našoj biskupiji.