Početna stranica » Britanska mladež pokazuje veće zanimanje za vjeru

Britanska mladež pokazuje veće zanimanje za vjeru

148 pregleda

Možda se u Velikoj Britaniji događa nešto poput duhovnoga preporoda koji započinje na način na koji se to najmanje očekivalo.

Pandemija koronavirusa koja nas je pratila skoro tijekom cijele 2020. godine uzela je svoj danak u svim aspektima ljudskoga života, a odrazila se i na vjeru. Očigledno je to u Velikoj Britaniji gdje se pokazalo kako su kao društvo u cjelini religiozniji nego se to očekivalo.

Iznenađujući je porast broja vjernika među mlađom generacijom, a jedan od razloga mogao bi biti i u činjenici lakog pristupa određenim informacijama na internetu. Stručnjaci se također slažu kako su mladi tijekom pandemije imali više prostora razmišljati o svojim vjerskim uvjerenjima tijekom pandemije.

Procjena britanskoga vjerskoga života na kraju godine urađena je na osnovu ankete britanskoga anketnog instituta YouGov koja je, međutim, utvrdila kako je ukupan udio ljudi koji navode da vjeruju u Boga ili neku vrstu više duhovne moći pao s 49 % na 44 % između siječnja i studenoga prošle godine dok se udio ateista i agnostika s 51 % povećao na 56 %.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da su oni stariji od 60 godina najreligiozniji, a 36 % ih je reklo da vjeruju u Boga. Za najmlađu dobnu skupinu u dobi između 16 i 24 godine postotak onih koji vjeruju je porastao s 21 % na 23 %.

Dok se danas mnogo priča o opasnostima koje vrebaju na internetu, osobito u kontekstu mladih, ova je studija pokazala da internet ima i dobrih strana samo ih treba znati na pravi način iskoristiti. Kod mladih Britanaca se to očitovalo u porastu pretraživanja duhovnoga sadržaja na internetu.