Početna stranica » Većinski katolička Argentina legalizirala pobačaj

Većinski katolička Argentina legalizirala pobačaj

180 pregleda

Nakon burne rasprave argentinski senat glasao je o odobravanju zakonodavstva kojim se legalizira pobačaj kroz prvih 14 tjedana trudnoće. Tisuće pro-life aktivista ispred zgrade je čekalo rezultat. Najava je, kad je stigla, bila porazna. Mnogi su jecali od tuge.

Mnoštvo okupljenih pristaša pobačaja također je čekalo, odjeveni u zeleno. Kad su rezultati objavljeni – 38-29 uz jedan suzdržan glas – pristaše pobačaja počeli su neobuzdano slaviti. Djeca bi konačno mogla biti legalno pobačena u Argentini.

Kongres je odobrio zakon ranije ovoga mjeseca, a ovo je već deveti put da su zagovornici pobačaja pokušali legalizirati pobačaj u Argentini. U 2018. godini, predloženi zakon o pobačaju pokazao je osobe koje podržavaju život u cijeloj zemlji i na kontinentu. Milijuni su se pridružili pokretu Plavi val, s više od četiri milijuna koji su marširali u Argentini u znak prosvjeda protiv legalizacije. Mnoge su pro-life osobe očekivale tijesnu pobjedu, a katoličko svećenstvo pozvalo je političare da odbiju zakon. Snažna većina – gotovo 70 % – Argentinaca ne podržava pobačaj, a evangelici su nastupili uz bok katolicima kako bi zaustavili prijedlog. Predsjednik Alberto Fernandez, koji je na čelu argentinske lijeve koalicijske vlade, već je dugo obećavao da će na sve načine raditi na tome da ubrza legalizaciju, prenosi narod.hr.

Argentinski pokret Plavi val sada se okuplja kako bi reagirao. Jedan govornik, obraćajući se ožalošćenima s improvizirane pozornice, obećao je da će se boriti dalje: „Svjedoci smo poraza života. Ali naša se uvjerenja ne mijenjaju.” Pro-life aktivistica Sara de Avellaneda rekla je za novine Clarin da će se borba protiv pobačaja nastaviti: „Došla sam jer sam morala biti ovdje. Nismo nevidljivi. Nije sve zelena plima. Ovaj je zakon protuustavan i njegova provedba neće biti laka.”