Početna stranica » BREZA – Betula pendula (alba)

BREZA – Betula pendula (alba)

222 pregleda

Breza je listopadno stablo, visoko i preko 20 m, s karakterističnom bijelom korom koja se odlupljuje u krugovima. Grane su joj viseće, a listovi trokutasto jajasti, dvostruko nazubljena ruba. Cvate prije listanja, od travnja do svibnja, ovisno o nadmorskoj visini, a cvjetovi su sićušni, združeni u muške i ženske rese. Breza raste na plitkim i siromašnim tlima, na šumskim krčevinama, a mnogo se uzgaja i u perivojima i drvoredima. Inače u prirodi raste u Europi, dijelovima Azije i Sjevernoj Americi.

Narodni nazivi: bijela breza, brez, brezuša, briza, brizovina, jadika, metla, metlika, obična breza, žalosna breza.

Ljekovita svojstva i primjena: U ljekovite svrhe primjenjuju se ponajprije listovi i pupoljci, potom sok, a određenim postupkom dobiva se i ljekoviti brezov katran. Listovi sadrže mnogo korisnih minerala, pupoljci sadrže visokovrijedno eterično ulje, a brezina kora sadrži ulje te betulinsku i betularezinsku kiselinu. Iz drveta se dobiva ulje brezine smole.

Najbolje je upotrijebiti svježe listove i pupoljke, a oni za kasniju upotrebu se suše. Čim se pojave prvi listovi i dosegnu određenu veličinu treba ih skupljati, ali se pritom ne smiju uništavati grane jer se nakon šest tjedana na istim mjestima pojavljuju novi listovi. Mladi listovi su ljepljivi i čisti. Za čaj se skupljaju listovi tamnozelene boje i mogu se skupljati cijelo ljeto. Listove valja raširiti na čisto platno i sušiti u hladu te na propuhu uz često okretanje, a suše se vrlo brzo. Moraju biti dobro osušeni jer se u protivnom međusobno slijepe i ubrzo upljesnive. Dobro osušeni listovi se smrve i čuvaju u papirnatoj vrećici.

Najpoznatije je djelovanje breze da pospješuje izlučivanje mokraće, pri čemu ne nadražuje i ne oštećuje bubrege. Također je korisna za uklanjanje suvišnih naslaga u zglobovima, pomaže kod bolesti bubrega, mjehura, mokraćnog kamenca, reume i gihta, čisti i razrjeđuje krv koja onda lakše kola venama, sprečava moždani udar, pojačava djelovanje žuči. Brezin sok njeguje kosu, a pranjem kose čajem od listova kosa postaje lijepa i sjajna.

Čaj: Dvije čajne žličice suhih brezinih listova preliju se jednom šalicom vrele vode i ostavi poklopljeno 15 minuta, a zatim se procijedi i stavi u termos-bocu. Čaj se popije tijekom dana u malim gutljajima. To je izvanredan lijek za bolesti bubrega i mokraćnog mjehura, otvrdnuće vena i arterioskleroze. Kod reume, gihta, upale mokraćnog mjehura, kamenca u bubrezima, slabe krvi i osipa na koži pije se tri tjedna triput dnevno po jednu šalicu čaja.

Čajna mješavina: Uzmu se jednaki dijelovi listova breze, preslice, ružmarina, koprive i šipka. U šalicu vrele vode stavi se 2 male žlice mješavine, ostavi 15 minuta, procijedi i pije nezaslađeno, vrlo toplo i na gutljaje. Dnevno se pije triput po jedna šalica tijekom 3 tjedna, zatim se tjedan pauzira pa se kura ponovi. Nakon mjesec dana može se ponoviti kura s ovom mješavinom. Ova je mješavina osobito djelotvorna kod vodene bolesti, reume i gihta.

Kora s vinom: U vrijeme kada sok u brezi miruje, od Božića do konca veljače, odsijeku se grane mlade breze, stare 2-3 godine (debljine jednog prsta), oguli se kora, izreže nasitno i osuši. Sto grama suhe kore stavi se u jednu litru dobrog domaćeg vina, ostavi na toplom i tamnom mjestu osam dana, potom procijedi i doda 50 g pravog domaćeg meda. Prije jela pije se jedna mala čašica ovog vina, što jača želudac, apetit i uklanja nervozu.

Sok: u proljeće, tijekom travnja, u stablo ili u deblju granu zabije se cijev i podmetne boca u koju curi sok. Jedna čašica soka pomiješa se s jednakom količinom bijeloga vina i tom se mješavinom masira oprana glava, čime se odstranjuje prhut, postiže se bolji rast kose i sprečava ispadanje. Umivanjem tim sokom umorna koža lica dobiva svježinu. Sok se pije duže vrijeme triput dnevno po jednu veliku žlicu, a izvanredan je lijek kod oboljenja mokraćnih puteva, bubrega, mokraćnog mjehura, reume, gihta, jača bubrege, pojačava izbacivanje mokraćne kiseline.

Kora breze, dobivena s mladih grana, može se koristiti i kao kupku za noge, tako što se preko noći ostavi u vodi, a potom koristi kao 20-minutna kupka za stopala, kojom se regulira znojenje. Istucane ili samljevene svježe brezine listove možemo koristiti kao obloge na rane i kožni osip. Također, mladi listovi mogu se pirjati u tavi na malo maslaca, kao dodatak raznim jelima i salatama.