Početna stranica » Bisti Badlands

Bisti Badlands

153 pregleda

Krajolik koji izgleda kao da se nalazi na nekoj drugoj planeti

Bisti Badlands smješten je u pustinji sjeverozapadnog New Mexica (SAD), poznat je i kao Bisti/ De – Na – Zin Wilderness. Jedan je od krajolika koje možemo vidjeti samo u Sci – filmovima u kojima se radnja događa na nekim drugim planetama.

Bisti Badlandsom dominira neobičan krajolik prekriven valovitim gljivičnim oblicima koji se sastoje od šarenog pješčenjaka i škriljevca (mekana sedimentna stijena koja nastaje iz blata ili gline). Labirinti i prolazi između ovih čudnovatih oblika su stvoreni pomoću vode koja je tisućama godina pronalazila svoj put između stijena, pri tome ih oblikujući i stvarajući jedan od najneobičnijih prizora na Zemlji.

Danas ovaj krajolik posjećuju turisti iz cijeloga svijeta, ali arheološki pronalasci govore da su ljudi ovdje živjeli čak i prije 12.000 godina. Iako na prvi pogled izgleda prazan i gotovo nemoguć za život, Bisti Badlands pruža utočište životinjskim vrstama, kao što su zečevi, kojoti, jazavci, prerijski psi, gušteri, zmije, tarantule, škorpije, a tu živi i nekoliko vrsta ptica.