Početna stranica » Savjet za roditelje

Savjet za roditelje

163 pregleda

U suvremenom svijetu je pred roditeljima težak izazov: odgojiti tinejdžere da slušaju. Često se roditeljima dogodi neuspjeh pa onda kritiziraju i kažnjavaju svoju djecu pod izgovorom da će drugi put postupiti pametnije. Međutim, nova su istraživanja pokazala kako to može imati i suprotan učinak.

Istraživanje provedeno na University College-u u Londonu promatralo je razlike među motivacijskim načinima koje roditelji primjenjuju na adolescentima. Rezultati su pokazali kako adolescenti nisu vješti u donošenju odluka za razliku od odraslih.

Poticajni načini kao što su nagrade umjesto kazne pokazali su se kao daleko učinkovitiji, a otkriveno je i da mladići i djevojke ne uče iz primjera te da uopće ne razmišljaju o tome kako bi bilo da su izabrali drugačije.

Provedeno istraživanje objašnjava pojavu zašto toliko roditelja ostaje začuđeno činjenicom da bez obzira koliko bilo posljedica, njihova se djeca nastavljaju i dalje neprimjereno ponašati. Trebalo bi da negativne posljedice mogu uzrokovati kod adolescenata izbjegavanje takvoga ponašanja, ali ga isto tako mogu i potaknuti.

U takvim bi situacijama roditelji trebali učiniti svije stvari: Poticati „pozitivnu suprotnost” i nagraditi dobre odluke. Poticanje „pozitivnih suprotnosti” znači da umjesto što ćete svoje dijete kazniti, trebate mu točno reći što od njega očekujete te mu stvoriti osjećaj koji će podupirati njegov uspjeh. Tako umjesto da ga kaznite jer je do kasno bio kod prijatelja, unaprijed mu recite da se večeras kući treba vratiti do određene dobi. Također ga porukom pola sata prije dogovorenog termina povratka kući, podsjetite da se počne polako spremati za dolazak. Takav će pristup već na početku otkriti jasna očekivanja i jednostavnije je nego da stojimo sa strane i čekamo priliku da pogriješi kako bismo ga mogli napasti.

Nagraditi dobre odluke svoga djeteta znači prepoznati kada slijedi pravila i kada je dobro, posebno onda kada znate da mu je bilo teško. To nikako ne znači da mu svaki put kada na vrijeme dođe kući morate odati priznanje, nego mu s vremena na vrijeme reći da cijenite to što je odgovoran i što poštuje pravila. Ovakav pristup može mnogo toga promijeniti.

Sveti Franjo Saleški je govorio da možemo uloviti više mušica medom nego octom. Čini se kako je to dobar savjet i za evangelizaciju i za roditeljstvo.