Početna stranica » Župnik otvorio crkvu i zaradio krivičnu prijavu

Župnik otvorio crkvu i zaradio krivičnu prijavu

111 pregleda

Vjernici su se okupili u crkvi na molitvu krunice. Inače bi to bio sasvim uobičajen prizor, ali zbog pandemije koronavirusa trenutno je to zabranjeno. Jedan je župnik u Hannoveru ipak otključao vrata svoje crkve. A sada mora prihvatiti posljedice.-

Protiv jednoga svećenika u Hannoveru nedavno je pokrenut krivični postupak. Naime, omogućio zajedničku molitvu vjerničkoga puka, dakako i okupljanje, premda u Njemačkoj postoji zabrana okupljanja više osoba. U crkvi Poljske katoličke misije u Hannoveru u nedjelju popodne okupilo se oko 40 ljudi, a potvrdili su to i u policiji za njemački katolički internet-portal katholisch.de. Policijska patrola došla je na uviđaj, ali su ljudi u tom trenutku upravo bili napustili crkvu. Stoga nije bilo moguće identificirati ih ili uzeti njihove podatke.

Prema izjavi župnika misije vlč. Tadeusza Klube, crkva je u nedjelju bila ukupno dva sata otvorena za privatnu molitvu. Pritom je, kako tvrdi, narod spontano započeo moliti krunicu Božanskoga milosrđa. Za tjedni list Die Tagespost objasnio je kako u to vrijeme nije bilo mise ni drugoga liturgijskog obreda.

Budući da je otvaranjem crkve za okupljanje vjernika prekršio propise u vezi s koronavirusom u njemačkoj pokrajini Donjoj Saskoj (Niedersachsen), protiv župnika je pokrenut krivični postupak. Nadležne službe provest će detaljnu istragu o tomu je li župnik doista omogućio zajedničku molitvu. Župnik je pak kritizirao propise Donje Saske po pitanju koronavirusa. Prema njegovim riječima, besmisleno je da su supermarketi otvoreni i rade sredstva gradskoga prijevoza, a vjernici se ne smiju okupljati na molitvu u crkvama.