Početna stranica » Pismo liječnika iz milanske bolnice

Pismo liječnika iz milanske bolnice

133 pregleda

Riječ je o situacijama u kojima je ljudima život visio o koncu. Ja bih to nazvao trenutkom otvaranja očiju i shvaćanja kako se ništa ne smije uzeti zdravo za gotovo, osobito ne onda kada je zdravlje u pitanju.

Nijedna druga skupina ljudi nije bliža točki koja razdvaja vidljivi svijet od nevidljivoga; dolinu smrti od doline života, kao što su joj blizu zdravstveni radnici. Brinući se i liječeći pacijente koji pate ne samo od COVID-a 19, nego i od mnogih drugih bolesti, oni ne daju samo svoje usluge, nego, u mnogim slučajevima, daruju iskustvo duboke životne spoznaje i dijele duhovna promišljanja.

Dr. Amedeo Capetti, stručnjak za zarazne bolesti i savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije s prebivalištem u Milanu, u Italiji, za talijanski list Il Foglio podijelio je svoje razmišljanje na ovu temu. On kaže: „Zapravo je ovo iskustvo koje živim zajedničko mnogim liječnicima. Riječ je o situacijama u kojima je ljudima život visio o koncu. Ja bih to nazvao trenutkom otvaranja očiju i shvaćanja kako se ništa ne smije uzeti zdravo za gotovo, osobito ne onda kada je zdravlje u pitanju. Priznajmo da je sve dar: probuditi se ujutro, vidjeti i pozdraviti svoje najmilije, dar su i svi mali trenuci od kojih je skrojen svakodnevni život. Gracioznost ovakve samosvijesti radikalno transformira ono što radimo. Pogledajmo samo što se danas događa – ne možemo se zagrliti, ali osmijeh govori daleko više od onoga što je nekada zagrljaj govorio. Osobito u današnje vrijeme kada moramo biti distancirani od svojih najdražih. Tako bismo ih rado zagrlili, ali ne smijemo. No, i osmijeh u takvom trenutku postaje zagrljaj.”

„Ova nam svijest omogućava da sudjelujemo u drami koju proživljavaju naši pacijenti. Nije slučajno što mi kolege često kažu da molim ne samo za njihove bližnje, nego i za pacijente. Nikada mi se prije ove pandemije to nije dogodilo. I to je zarazno. Pozitivno i ohrabrujuće zarazno! Jučer me je, primjerice, nazvala jedna žena iz Cremone kako bi me izvijestila da je hospitalizirana i da joj je život ugrožen od posljedica zaraze koronavirusom. Osim toga, napomenula mi je kako je njezina baka već umrla zbog zaraze, a majko joj se nalazi na intenzivnoj njezi u Cremnoi. ‘Vidite, liječniče, u početku sam molila, ali sada sam prestala to činiti’, rekla mi je, a ja sam odgovorio ‘Razumijem gospođo. Ne brinite, ja ću se za nju moliti.’ Kada je to čula, vidno dirnuta, povukla je svoju izjavu rekavši: ‘Ne, ako ćete se vi moliti, onda ću i ja to činiti. Pomolimo se onda zajedno za moju majku.’ Naravno, to sam i učinio”, opisao je dr. Capetti.