Početna stranica » Kako možemo pomoći našim liječnicima?

Kako možemo pomoći našim liječnicima?

146 pregleda

Strah nas paralizira. Imajmo vjere da nas Bog nadzire, a sve što trebamo koristiti jest razum, zaštitna oprema, voditi računa o pacijentima. Ako radimo ono što trebamo, onda je sve drugo u Božjim rukama. Takvo razmišljanje uklanja dodatni osjećaj straha od onoga pitanja 'A što ako se nešto dogodi?'”

Katolici zaposleni u zdravstvu suočavaju se s pandemijom koronavirusa u dubokoj vjeri kako je njihov život siguran samo u Božjim rukama. „Najveći broj odgovora i rješenja proizlazi iz naše profesionalne odgovornosti, ali mnogo toga proizlazi iz vjere”, rekao je dr. Greg Burke, liječnik interne medicine u Danvilleu, Pennsylvania koji je inače i supredsjedatelj etičkoga odbora Katoličkoga liječničkog udruženja. Tvrdi kako je molitva velika pomoć i prijeki lijek, a oslanjanje na vjeru daje bolju perspektivu.

Ovoga su mišljenja i mnogi katolički zdravstveni ranici što su izjavili u mnogim intervjuima kroz prethodne dane. „Sada kada smo došli do točke u kojoj nemamo kontrolu nad onim što će se dogoditi, tu do izražaja dolazi naša vjera koja najviše pomaže jer, budimo realni, Bog jedini ima moć nad svim događanjima”, rekla je dr. sc. Reeja Vembenil iz New Yorka.

Znajući koliko je zarazan COVID 19 i koliko se ljudi boje te zaraze, zaraženi pacijenti se vrlo često osjećaju marginaliziranima. „Ono što katolički zdravstveni radnici mogu učiniti jest odnositi se prema njima kao prema članovima vlastite obitelji i voljenim osobama držeći se mjera opreza”, rekao je Vembenil.

Nadalje je istaknula kako zdravstveni radnici trebaju imati na umu da strah i tjeskoba neće nikako pomoći: „Strah nas paralizira. Imajmo vjere da nas Bog nadzire, a sve što trebamo koristiti jest razum, zaštitna oprema, voditi računa o pacijentima. Ako radimo ono što trebamo, onda je sve drugo u Božjim rukama. Takvo razmišljanje uklanja dodatni osjećaj straha od onoga pitanja ‘A što ako se nešto dogodi?’”

Dr. Lija Joseph, patalog i ravnateljica kliničkih laboratorija u središnjoj bolnici Lowell blizu Bostona izjavila je kako joj je molitva pomogla da ostane mirna u doba pandemije. „Moj je zadatak osigurati da testovi za COVID-19 budu spremni, točni i pravovremeni, te nadgledati i upozoravati na mjere zaštite među osobljem”, izjavila je.

Mnogi su zdravstvenici izjavili kako im najteže pada nemogućnost sudjelovanja na svetim misama: „Jedna od poteškoća je ta što nemamo mogućnost primanja svetih sakramenata i što vjerojatno nećemo moći prisustvovati uskrsnoj misi, ali to nikako ne znači da treba Boga zaboraviti jer molitva, post, čitanje Biblije i slično nisu otkazani”, rekao je dr. Burke iz CMA-a.

Dr. Zola N’Dandu, interventni kardiolog medicinskoga sustava u New Orleansu, rekla je da su molitve jedino što je za medicinske stručnjake važno u ovome trenutku jer neki će od nas morati raditi stvari koje nadmašuju realne mogućnosti, ali Bog će dati snage. Molimo za naše liječnike koji sve čine da spase ugrožene živote, a naše zaštite riskirajući tako svoj vlastiti.