Početna stranica » Značajni arheološki nalazi u 2020. godini

Značajni arheološki nalazi u 2020. godini

150 pregleda

Godina 2020. koja je na izmaku, za mnoge je, pa tako i za arheologe bila iznimno teška jer su iskapanja širom svijeta zaustavljena zbog pandemije koronavirusa. Ipak, bilo je nekoliko značajnih otkrića.

Biblijska arheologija je važno područje proučavanja jer identificira opipljive veze između biblijskih izvještaja i povijesnih zapisa.

Stručnjaci tako vjeruju da su pronašli 2000 godina satr „tržni centar” u Jeruzalemu, a do ovoga su zaključka došli nakon što su otkrili drevnu tablicu namijenjenu mjerenju tekućina. Nalazište je pet metara ispod zemlje na području poznatom kao stepenasta ulica koja se proteže od bazena Siloam do Hramske gore.

Sjeme datulje staro 2000 godina pronađeno je na mjestu Masada i otkriveno kao još uvijek održivo stablo koje daje plodove.

Arheološki tim je objavio otkriće tvrđave San Anton de Carlos u španjolskom kolonijalnom naselju iz 16. stoljeća u kojemu se nalazi mjesto jedne od najranijih isusovačkih misija u Sjevernoj Americi.

Arheolozi koji rade na otkrivanju nalazišta u Švicarskoj otkrili su drevni betonski kalup – artefakt koji se koristio za izradu nakita, a ukrašen je kršćanskim simbolima što je stručnjake navelo na zaključak da se koristio za izradu ranokršćanskih ukrasa.

Otkrivena je i 1300 godina stara bizantska crkva u podnožju brda Tabor koja je, prema Novom zavjetu, mjesto Isusova preobraženja.

Američki arheolozi tvrde kako su pronašli mjesto drevnoga grada Betsaide. Rami Arav, profesor sa Sveučilišta Nebraska u Omahi, kaže kako je arheološko nalazište Et-Tell na sjeveru Izraela upravo mjesto ovoga izgubljenoga grada.

Stručnjaci vjeruju da su locirali posljednji od pet velikih samostana Gloucester. Vjeruje se da je ovo mjesto bilo dom samostanske zajednice karmelićana iz 13. stoljeća.

Arheolozi su otkrili i građevinu koja je nalik crkvi izgrđenoj na mjestu gdje je Isus predao Petru ključeve. Vjeruje se da je ova građevina povezana s ključnim trenutkom Kristova života kada je i sam apostol Petar priznao da vjeruje kako je Isus Mesija i Sin Boga živoga.

Pet godina intenzivnoga istraživanja arheoloških podataka objedinilo je dokaze da je kuća iz 1. stoljeća u Nazaretu pripadala Svetoj obitelji, zaključio je britanski tim istraživača.