Početna stranica » Veliki uspjeh fotografkinje Dijane Muminović

Veliki uspjeh fotografkinje Dijane Muminović

111 pregleda

Od 29. kolovoza do 16. rujna bio je upriličen festival fotografija i dokumentarnih filmova jugoistočne Europe u Londonu. Organizator je bila udruga „Contemporary Balkan Art“, a festival je održan u kulturnom centru „Rich Mix“ u Londonu. Ovaj kulturni centar već više godina organizira festival ovakve vrste, kojim se imaju priliku dokazati umjetnici s naših prostora. Među odabranim umjetnicima koji su svoja djela izlagali na ovom festivalu bila je i Dijana Muminović, autorica kolumne o fotografiji u obiteljskoj reviji Svjetlo riječi.

Osim Muminović, sudjelovale su i druge fotografkinje koje svojim radovima potiču kritičko razmišljanje o životima žena i o ljudskim pravima. Bile su to Jelena Janković, Marija Janković, Imrana Kapetanović, Boryana Katsarova, Sanja Knežević, Glorija Lizde, Lazara Marinković, Mia Novakova, Andjela Petrovski, Roxana Pop, Senja Vild, Marcella Zanki i Jelena Žigić.

Osim izložbe radova, u okviru ovoga festivala bila je upriličena i panel diskusija na temu „Kako je biti žena fotografkinja u regiji“. Moderatorica panela bila je Duška Radosavljević, a sudjelovale su Dijana Muminović, Imrana Kapetanović, Marija Jovanović i Katja Goljak. Fotografkinje su svojim radovima, a i tijekom panela, potaknule kritičko razmišljanje o problemima prikaza žena i općenito ljudskim pravima. Panel je trajao skoro dva sata i publika je imala priliku da postavlja pitanjima vezana za svijet fotografije.

„Govorile smo o onome o čemu najbolje znamo – o fotografiji koja je uobličila naše živote. Suosjećale smo jedna s drugom, jer svaka od nas je dugo vremena doživljavana kao netko tko nije dovoljno zreo za ovu profesiju, odnosno nismo ozbiljno bile shvaćene”, istaknula je Muminović i nastavila: „Osjećalo se kao da se cijeli Balkan okupio u Londonu i odao počast našoj profesiji, a mi fotografkinje smo poslale poruku drugim ženama fotografkinjama o važnosti fotografije i naših uloga.” Potom se zahvalila organizatorima i sudionicima ove izložbe koje je upoznala tijekom seminara za fotografe u Sarajevu.

S druge strane Atlantskoga oceana, u New Yorku, od 12. do 22. rujna upriličena je još jedna izložba fotografskih radova na kojem Dijana Muminović izlaže svoja djela. Riječ je o fotografskoj manifestaciji „Photoville“ koja se u gradskoj četvrti Brooklyn organizira već osmi put, i to u lokalnom parku u kojemu su raspoređeni paviljoni, prema tematici fotografija. U paviljonu fondacije „Alexia“ pod geslom „Od tragedije do svjetlosti“, uz 30. obljetnicu od ustanovljenja, izlaže i Muminović, koja je prije pet godina osvojila drugu nagradu na natječaju ove zaklade. „Posebno mi je drago biti dio ove priče, jer u svijetu fotografije, ovo je jedna od nagrada koju je najteže zaslužiti. Posebno mi je bilo drago čuti, kada sam u New Yorku upoznala jednog od članova žirija, koji je rekao kojom jačinom se jedna fotografkinja borila da moj rad osvoji što bolje mjesto. Divan je to bio osjećaj i sada, nakon toliko godina, lijepo je kada ljudi iz organizacije i također još jedna divna žena koju nikada nisam upoznala, podržavaju mene i moj rad”, rekla je Dijana.

Inače, jedna od fotografija uključenih u gore navedene izložbe, a prikazana u zaglavlju ovoga članka, objavljena je i u reviji Svjetlo riječi, u rubrici „Svijet fotografije“. Ovu rubriku autorski popunja fotografkinja Dijana Muminović. Svakoga mjeseca čitatelji Svjetla riječi imaju priliku vidjeti barem jednu novu fotografiju s izrazito snažnom porukom za suvremeni svijet.