Početna stranica » Potrebna veća potpora i suradnja među zemljama Juga

Potrebna veća potpora i suradnja među zemljama Juga

109 pregleda

Na Međunarodni dan suradnje među zemljama Juga, koji je ustanovila Organizacija ujedinjenih naroda, prije 40 godina pokrenuta je strategija za promicanje razvoja najsiromašnijih zemalja, počevši od njihovih resursa i kapaciteta.

Suradnja među zemljama Juga ponudila je konkretna rješenja za zajedničke izazove te su mnoge države postale izvor potpore i nadahnuća inovativnim pristupima razvoju – poručio je prošlih dana generalni tajnik Ujedinjenih naroda, António Guterres, povodom Međunarodnog dana suradnje među zemljama Juga, koji je obilježen u četvrtak, 12. rujna.

Naime, prošlo je više od 40 godina od prve Konferencije Ujedinjenih naroda o tehničkoj suradnji među zemljama u razvoju, održane u Argentini 1978. godine, koja je urodila Akcijskim planom iz Buenos Airesa. Ovogodišnji je dan, s temom „Od opredjeljenja do djelovanja”, bio usredotočen na provedbu obveza preuzetih novim Akcijskim planom iz Buenos Airesa + 40, usvojenim na drugoj Konferenciji Ujedinjenih naroda o suradnji među zemljama Juga, održanoj u ožujku u argentinskoj prijestolnici.

Unatoč postignutim uspjesima, još uvijek postoje velika područja siromaštva na južnoj hemisferi, čak i u brzo rastućim gospodarstvima – upozorio je Guterres, dodavši da napredak nije dovoljno brz za postizanje ciljeva održivoga razvoja do 2030. godine koje je postavio UN. Generalni tajnik Ujedinjenih naroda također je napomenuo da blagostanje mora obuhvatiti veće područje te da suradnja među zemljama Juga ne može zamijeniti vanjsku pomoć njihovom razvoju, odnosno odgovornost razvijenih zemalja globalnog Sjevera.

Roberto Ridolfi, zamjenik generalnog ravnatelja Organizacije UN-a za prehranu i poljoprivredu, sa sjedištem u Rimu rekao je da se suradnja među zemljama gospodarskog Juga ostvaruje razmjenom znanja i vještina na području politike, gospodarstva, društva, kulture, okoliša i tehnologije, polazeći od vlastitih resursa, vještina, tradicija i kulture. Napomenuo je pritom da je riječ o području od strateške važnosti za budućnost planeta, koje se već dugo podcjenjuje, prenosi Vatikanski radio.