Početna stranica » Važnost obiteljskog odmora

Važnost obiteljskog odmora

140 pregleda

Svaki obiteljski odmor na djecu djeluje kao prava "pilula sreće." Obitelji se na odmoru povezuju, smanjuje se stres i aktivira optimizam koji traje još dugo. U kasnijem životu ljudi često gledaju na obiteljske odmore iz djetinjstva kao najdraže uspomene.

Nedavno istraživanje pokazuje kako su obiteljski odmori prijeko potrebni jer i odrasle i djecu čine sretnijima, grade čvršću vezu te stvaraju uspomene.   Iskustveni dar izmamljuje emocionalnu reakciju, poput uzbuđenja na adrenalinskoj avanturi, koncertu ili mirnoće wellnessa, te je puno intenzivniji od bilo kojeg materijalnog dara – govori autorica istraživanja Cindy Chan sa sveučilišta u kanadskom Torontu.

Zbližavanje obitelji

Obiteljski godišnji odmor zbližava nas s djecom i čini cijelu obitelj sretnijom još dugo nakon što odmor završi. Istraživanje je otkrilo kako je pola ispitanika istaknulo obiteljske odmore kao najdražu uspomenu iz djetinjstva, a druga polovica je naglasila kako će im te uspomene zauvijek ostati.

John McDonald, direktor dobrotvorne organizacije Family Holiday Association, koja omogućuje odmor obiteljima s lošim imovinskim stanjem, tvrdi kako je to poput utočišta sreće. 

Odmor je prioritet

Novo “obogaćeno” okruženje omogućuje djeci nova iskustva koja su ne samo zabavna, nego i jako važna za socijalnu, fizičku, kognitivnu i osjetilnu interakciju – kaže dječja psihoterapeutkinja dr. Margot Sunderland. Ističe kako bi uvijek trebali prije potrošiti novac na zajednički odmor nego na novi tablet ili nešto materijalno. Snažan utjecaj povezivanja na odmoru ne može se mjeriti s materijalnim – rekla je i dodala kako igra na plaži, planinarenje ili kampiranje oslobađaju oksitocin i dopamin pa se smanjuje stres i aktivira optimizam.