Početna stranica » Proslavljen patron župe u Sesvetskoj Sopnici

Proslavljen patron župe u Sesvetskoj Sopnici

153 pregleda

U četvrtak, 2. kolovoza, na blagdan Sv. Marije Anđeoske, u franjevačkoj povijesti poznatija kao Porcijunkula, u samostansko-župnoj crkvi u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba okupio se velik broj vjernika, hodočasnika i štovatelja blažene Djevice Marije od Anđela, kao i brojni prijatelji pristigli iz okolnih zagrebačkih župa. Proslavi ovogodišnje Gospine svetkovine i župnog patrona prethodila je duhovna priprava kroz slavlje trodnevnica koje je prva dva dana predvodio domaći župnik fra Zdravko Dadić, a treći dan fra Ivica Perić, hrvatsko-bosanski misionar u Ruandi, kada je nakon mise bilo i predstavljanje nedavno objavljene knjige „Fra Vjeko Ćurić - svetac našeg doba“, autora Željka Garmaza iz Osijeka, o mučki ubijenom misionaru u Ruandi fra Vjeki Ćuriću. Vjernici i hodočasnici su se tih večeri okupljali na pokorničko bogoslužje, krunicu i prigodna razmatranja marijanskih pobožnosti, obavljanje zavjeta i mise s prigodnim nagovorima.

Prvi dan trodnevnice održana je duhovna obnova mladih, drugi dan duhovna obnova obitelji, a treći dan tema oprosta, s posebnim naglaskom na dobivanje Porcijunkulskog oprosta. Posebnost ovog blagdana jest potpuni oprost od grijeha i vremenitih kazni koji se može dobiti uz propisane uvjete: pohoditi crkvu, pristupiti sakramentu svete ispovijedi, pričestiti se, te izmoliti Očenaš, Zdravomariju, Slava Ocu i Vjerovanje na nakanu Svetog Oca.

Na sam blagdan Gospe od Anđela u četvrtak, jutarnju misu u 9 sati predvodio je fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar u Sesvetskoj Sopnici. Središnje svečano euharistijsko slavlje u 18 sati predslavio je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije i predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u RH, a suslavili su gvardijan samostana sv. Ilije u Zagrebu dr. fra Božo Lujić, bivši dekan sesvetsko-vugrovečki i župnik u Vugrovcu vlč. Filip Lucić, župnik župe Presvetog Trojstva u Moravču vlč. Marjan Gradinšćak, župnik župe Svete Barbare u Vrapču vlč. Luka Slijepčević, sopnički župnik fra Zdravko Dadić, trajni đakon Božidar Hadaš i novozaređeni đakon i budući mladomisnik sopničke župe Šime Marinović, drugi svećenici iz susjednih župa, te brojni članovi OFS-a, Frame i osobe obučene u narodne nošnje svojih zavičaja.

Misi i proslavi nebeske zaštitnice sopničke župe nazočio je i Mišo Kutleša, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića sa suradnicima, potpredsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete Dražen Markota, te nekoliko predstavnika zavičajnih udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Misno slavlje je skladnim sviranjem i pjevanjem marijanskih pučkih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem glazbenice Dalije Mock. U nadahnutoj homiliji je propovjednik fra Jure Šarčević govorio o značenju ove svetkovine kroz povijest, kao i svih drugih svetkovina vezanih uz Mariju Majku Božju. Zatim je govorio o značenju oprosta, posebno o značenju porcijunkulskog oprosta, kako za ondašnje prilike, tako posebno za vjernike i štovatelje Majke Božje današnjeg vremena.       

Na kraju misnog slavlja je sopnički župnik i definitor Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić izrekao riječi dobrodošlice, blagdansko-imendanske čestitke vjernicima župe i zahvale okupljenim vjernicima, hodočasnicima, dobročiniteljima i prijateljima župe, posebno predslavitelju euharistijskog slavlja provincijalu Šarčeviću i pozvao okupljene nakon misnog slavlja i blagoslova na nastavak druženja i slavlja ovogodišnje župne svetkovine uz pripremljenu gozbu kršćanskih agapea ljubavi i zajedništva u kriptu župne crkve, a svećenike i druge uzvanike u samostansku blagovaonicu na večeru.