Početna stranica » Uznesenje Blažene Djevice Marije – objašnjeno za djecu

Uznesenje Blažene Djevice Marije – objašnjeno za djecu

164 pregleda

Približava se svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo, koja se svake godine obilježava 15. kolovoza. Kako bismo bolje upoznali što Crkva slavi toga dana, prisjetimo se događaja koji su uslijedili nakon ovozemaljske smrti Majke Božje. 

Marija je majka Isusa Krista. Stoga je za kršćane da njezine smrti osobito važan. Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije prisjećamo se događaja njezine smrti i razmatramo kako je došla u nebo.

O danu Marijina Uznesenja u nebo u Bibliji ne stoji ništa. Stoga postoje različiti izvještaji koji kruže među vjernicima. U jednomu takvom tvrdi se kako su apostoli toga dana doletjeli na Marijin grob na oblacima, iz svih krajeva gdje su u to vrijeme bili djelatni. U trenutku Marijina preminuća njezin je sin već bio ubijen i uskrsnuo te na nebo uzašao. Kad su saznali da je i Marija umrla, apostoli su bili vrlo tužni. Njezino su tijelo položili u pećinu, uz palminu granu, koja je odavno bila simbol vječnoga života. Potom su apostoli na pećinu navalili kamen, kako bi zatvorili grob.

Iste noći Isus je došao na grob svoje majke. On je već bio u nebu, ali je te noći ponovno sišao na zemlju. Zajedno s anđelima uznio je Mariju k sebi u nebo. Njezin je zemaljski život bio završen, ali je nastavila živjeti u nebu. Toga dana uznesena je u nebo na sasvim poseban način – primljena je tijelom i dušom, jer ju je Bog ocijenio kao izvrsnu osobu. Tako je Gospa Boga mogla vidjeti puno prije nego svi ostali ljudi. Kao uspomenu na taj dan, kršćani svake godine 15. kolovoza slave svetkovinu Marijina Uznesenja na nebo.

Sljedećeg se jutra nad Marijinim grobom uzdizao ugodan miris. Apostoli su bili znatiželjni i htjeli su saznati izvor mirisa. Odvalili su kamen s groba i vidjeli da je Marija nestala. Umjesto njezina tijela u grobu je izraslo divno cvijeće i bezbroj mirisnoga bilja. U nekim zemljama, primjerice u Njemačkoj, postoji običaj blagoslova trava na svetkovinu Marijina Uznesenja, kojim se obilježava ovaj veličanstven događaj. Također, kako bi naglasili uvjerenje kako je Majka Božja dušom i tijelom uzašla na nebo, kršćani često naglašuju kako ona nije niti umrla, nego je zapravo samo bila usnula.

Isusove majke Marije kršćani se sjećaju i tijekom molitve Zdravomarija. Ona počinje riječima „Zdravo, Marijo, milosti puna!”

Uznesenje Blažene Djevice Marije jedna je od najvećih svetkovina u kršćanstvu. No i na druge dane prisjećamo se Majke Božje i njezina života, primjerice na dan njezina rođenja – Mala Gospa (8. rujna) ili njezin imendan – Ime Marijino (12. rujna).