Početna stranica » U tren oka u Londonu

U tren oka u Londonu

346 pregleda

Nisam nikad posjetila London a ni okolna sela, ali mogu zamisliti kako sve to izgleda. Zapravo, ne moram mnogo ni zamišljati, jer su se filmovi i serije potrudili da mi dočaraju tu sliku

Već duže vrijeme svjedoci smo klimatskih promjena i učestalih kiša na našim područjima. Zato, nije ni čudo da je već poznata autorica aforizama pod pseudonimom MAY napisala već poznatu frazu Londonsko vrijeme a niđe Londona. No, zapitam se, je li zaista točno da nema nigdje Londona? Može li se osjetiti dašak Velike Britanije uz ovu silnu kišu na koju se teško navikavamo?

Istina je da će mnoge kiša podsjećati na London, budući da već godinama slušamo kako tamo kiša vrlo često pada, pa smo se već naviknuli da London zovemo još i Kišni grad. Mene osobno kiša asocira na mnoge stvari, ali kad je riječ o Londonu, posebno su mi dojmljivi prikazi britanskih sela, obavijenih kišom i sumaglicom. Oni prikazuju pravu ljepotu i čar majke prirode, koja je udovoljila svima pa i pluviofile – osobama koje vole kišu.

Nisam nikad posjetila London a ni okolna sela, ali mogu zamisliti kako sve to izgleda. Zapravo, ne moram mnogo ni zamišljati, jer su se filmovi i serije potrudili da mi dočaraju tu sliku. Nije novost da smo već niz godina izloženi utjecaju javne diplomacije Velike Britanije. Nešto starije generacije zasigurno se sjećaju poznate humoristične serije ‘Alo ‘alo, a kroz filmove o Mary Poppins kreiran je i pojam britanske dadilje. Moja generacija, nešto mlađa, ipak je više bila zadubljena u čitanje Harry Pottera, serijal knjiga poznate britanske spisateljice J. K. Rawling, koji počinje i završava u Londonu i okolici, te gledanje istoimenih filmova. Premda su filmovi o Harry Potteru većinom snimani u Japanu, oni odišu britanskim šarmom.

Naravno, za ljubitelje klasike, neizostavno je spomenuti Williama Shakespeara te njegove knjige od kojih je svatko, sigurna sam, barem jednu pročitao. Iako važan dio kulture, filmovi, serije i knjige nisu jedini alati koje Velika Britanija koristi kako bi nam približila svoju kulturu, pa ovdje spominjem i British Council, organizaciju koja povezuje ljude kroz kulturu, umjetnost i obrazovanje, a prisutna je i u Bosni i Hercegovini.

Tijekom srednje škole bila sam njihova članica i vrlo često posuđivala sam knjige, filmove i glazbu te izučavala povijest i kulturu Velike Britanije. Danas British Council više ne raspolaže knjigama, budući da su ih darovali Filozofskom fakultetu, ali održavaju tečajeve engleskog jezika uz međunarodno priznate testove za engleski jezik, kao i mnogobrojne projekte kroz koje povezuju kulture Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, i pružaju priliku mladima da nauče nešto više o ovoj zemlji.

Pored prilike za kulturnim usavršavanjima kroz javnu diplomaciju ove zemlje, neizostavno je spomenuti i stipendije koje British Council nudi dobrim studentima kako bi mogli posjetiti Veliku Britaniju, ondje živjeti i studirati te upoznati njihov obrazovni sustav i kulturu.

Prije nego odbacite poznato predstavljanje Bond. James Bond, napominjem da je u srcu Sarajeva parkiran crveni londonski autobus na kat, a u Londoner Pubu možete popiti piće. Razmislite koliko smo zapravo udaljeni od Londona. Jer, čini se da je udaljen samo treptaj oka.


Ovaj članak je već objavljen u reviji Svjetlo riječi. Pretplatite se na digitalno i/ili tiskano izdanje revije.
Čitajte prvi i čitajte odmah!