Starost

157 pregleda

Starenje nas poziva da se posvetimo nutarnjem rastu. U sebi nosimo vrednote. Najkasnije na sredini života moramo prestati stjecati samo izvanjsko bogatstvo. Jer ono nas neće usrećiti. Potrebno je stjecati nutarnje bogatstvo naše duše, blago, koje nijedan moljac ne nagriza, kako nam to Isus kaže u Evanđelju (usp. Lk 12,33).

Suočenje sa starenjem uvijek je duhovni izazov. Upravo u starosti kadri smo postati sve više propusni za Boga. Tada naša starost dobiva nov smisao: da svjedočimo za Boga koji oživljava mrtve, za Boga nade i ljubavi.

Starost nas suočava s određenim zadacima, naime, da se izmirimo sa svojim životom i sa svim onim nedoživljenim i nedovršenim, da se oslobodimo snage i uspjeha te se suglasimo s time da je naš život ograničen. Misao na smrt želi nas pozvati da živimo svjesno u svakom trenutku, puni zahvalnosti za ono što nam je dotada bilo darovano i puni povjerenja da i u starosti imamo važan zadatak za ovaj svijet: zračiti na ovaj svijet blagost, mudrost i smirenost.

Ovaj tekst izvadak je iz knjige “Biseri mudrosti”, njemačkoga benediktinca Anselma Grüna. Hrvatski prijevod objavljen je 2017. godine u izdanju Svjetla riječi. Više informacija o ovoj zbirci meditativnih tekstova pronađite ovdje. Svoj primjerak poručite pozivom na broj telefona 033 726 200.