Početna stranica » Slobodno budi slobodan

Slobodno budi slobodan

268 pregleda

Ma slobodno budi slobodan. Danas je to dozvoljeno. Oslobodi se slobodno. Što ima veze? Živimo u demokratskom svijetu. Barem tako kažu, a i mediji reklamiraju demokratski uređeno društvo. Svi smo slobodni. I to je važno! Ali je važno da znamo da smo slobodni biti slobodni. Dakle, sloboda na kvadrat. A što je to sloboda? 

Prema definiciji koju prvu pruži internet sloboda je mogućnost samostalnog, neovisnog djelovanja, mogućnost samoodređenja čovjeka. I to je točno. Točno je i da je sloboda izbor puta kojim želimo usmjeriti naš život. Ipak, čini mi se da i dalje odgovor nije potpun. S druge strane, ima previše odgovora i značenja pa se čovjek s pravom može upitati: „Čovječe, pa što je sloboda i što to znači biti slobodan? Jesmo li uopće slobodni?“

Ako se mene pita, slažem se s tvrdnjom da je sloboda pravo pojedinca da sijedi put za koji misli da je ispravan. Međutim, sloboda je i poštivanje drugoga koji je odlučio izabrati put različit od našega. Sloboda nije nipošto pokušaj nametanja svoga stava drugoj osobi. Mi smo slobodni i u slobodi se opredjeljujemo za svoj put. A tu spada i odluka da drugima i drukčijima dopustimo da kažu svoje stavove i žive sukladno svojim uvjerenjima. Sloboda znači sloboda za sve. Ne možemo biti slobodni ako u svom srcu ne dopuštamo drugom da i on bude slobodan na svim poljima svoga života.

Sloboda, također, znači da imamo pravo biti i činiti dobro, a da to dobro smijemo činiti i drugima. No, ovdje se nameće još jedno pitanje, a to je pitanje hrabrosti biti slobodan. Imamo li mi danas hrabrosti za slobodu? Jedan je autor rekao: „Najlakše se osloboditi, ali je najteže biti slobodan.“  Ako malo bolje razmislimo, shvatit ćemo da ova tvrdnja ima smisla jer uistinu polažemo pravo na slobodu, ali ga ne znamo iskoristiti. U slobodi je važno vjerovati sebi. Ako ne vjerujemo sebi, onda je vrijeme da počnemo. Mislimo li pak da smo slobodni, onda slijedimo svoje osjećaje i vrlo često dođemo do onog trenutka kada vjerujemo da smo samo mi u pravu. E to već nije sloboda. To je ono što bismo mogli nazvati iluzijom.

Definicija kaže da je sloboda sposobnost upravljanja samim sobom. S tim smo se već složili. A sada slijedi zadatak. Biti i živjeti slobodno u slobodi. Koliko smo slobodni danas biti svoji? Jesmo li spremni istinski uživati u životu, radovati se sitnicama i disati punim plućima? Onako slobodno kao bezbrižno dijete? Teško! Zato što neprestano nabrajamo svoje dnevne obveze i sve ono što smo stavili pod „moranje“ pa to ponavljamo kao svakodnevnu molitvu. Sve to dalje vodi prema negativnosti. Upravo je tuđa negativnost u stanju pokvariti i naš dan. „Ipak, ima ljudi, mada su rijetki, kojima ni bol ni misao ne unište vedrinu i jednostavnost. Čak ih učine i boljima“, rekao je svojevremeno Meša Selimović i potvrdio da je pozitivan ili negativan pogled na život stvar slobodne opredijeljenosti pojedinca. Svatko je kovač svoje sreće, pa tako i slobode. Sloboda ima više značenja i svatko je može tumačiti na svoj način. Sloboda znači biti svoj u ovom svijetu gdje svatko ima nekog svoga, a nitko nema sebe svoga. Tako je to u ovo vrijeme kada slušamo i čitamo samo crnu kroniku i hranimo se sivim sadržajima. Tako je to u ovo vrijeme gdje smo svezani okovima pesimizma i crnila. Ograničeni smo njima i ne znamo živjeti iznad ustaljenih pravila i okvira. Krivo shvaćamo slobodu. Mislimo kako imamo slobodu kretati se  cestom kada se na semaforu upali zeleno svjetlo za pješaka. Imamo slobodu desetak kilometara na sat prekoračiti dozvoljenu brzinu. Imamo slobodu šetati cestom Vilsonovog šetališta nakon 17 sati. Imamo slobodu otići na godišnji odmor svakog ljeta. Ma koja sloboda? O kojoj slobodi pričaš? Sve ovo nabrojano i puno više toga nije sloboda. To je dozvola.

A sloboda? Sloboda ti je kad možeš biti ono što jesi u svakom trenutku bez obzira na vrijeme i prostor. Sloboda znači odgovornost, volju i rad. Možda su to razlozi zbog kojih su neka istraživanja pokazala da je sloboda zadnje što pojedinci žele. Zapravo, oni žele pobjeći od slobode glavom bez obzira. Ali život i sloboda nas svakodnevno izazivaju i u svakome od nas se nalazi neki skriveni svijet. Mogu nam se ljudi izvana učiniti tupima i dosadnima, ali unutar njih se kriju nezamislivi i čudni svjetovi. Zato trebamo „otjerati“ od sebe sve loše vibracije, ne davati im smisao i ne objašnjavati ih. Aristotel Onassis je rekao: “Moramo se osloboditi nade da će se more ikada smiriti. Moramo naučiti da jedrimo i prilikom jakih vjetrova.” Želi nam reći da se trebamo naučiti živjeti slobodno u svakoj situaciji koja nas zadesi i ići ususret onome što nas čeka. Stvar je jednostavna: ili ti upravljaš svojim danom ili tvoj dan upravlja tobom? Možda je došlo vrijeme da objaviš rat samome sebi i kreneš u borbu za slobodu. I dobij bitku. Zapamti da možeš pobjediti druge u bilo čemu, ali pravi si pobjednik samo onda kada pobjediš i oslobodiš sebe. Želiš li osjetiti istinsku slobodu, onda prihvati izazov i slobodno budi slobodan.