Početna stranica » Rusija: Votka tek s 21 godinom?

Rusija: Votka tek s 21 godinom?

199 pregleda

Ruska pravoslavna Crkva zalaže se za zabranu prodaje žestokih alkoholnih pića osobama mlađim od 21 godinu u Rusiji. „Podržavamo inicijativu ministarstva zdravstva da povisi starosnu granicu osoba koje smiju kupovati alkoholna pića s udjelom alkohola od 16,5 % i više”, izjavio je za ruske medije Vladimir Legojda, iz tiskovnoga ureda Moskovskoga patrijarhata. Ova izjava objavljena je u okviru ruskoga Dana trezvenosti, koji se u organizaciji tamošnjega ministarstva zdravstva od 2005. godine održava svakoga 11. rujna.

Legojda je potom nastavio kako je i votka vrsta oružja: „Što je osoba starija, lakše je rukovati tim oružjem. Ne radi se o apsolutnoj zabrani prodaje alkohola za mlađe od 21 godinu. Vina primjerice ne potpadaju pod ovaj zakon.”

Rusko ministarstvo zdravstva nedavno je predložio izmjenu zakona. Ovu inicijativu podržavaju i druga ministarstva, među ostalima ministarstvo unutarnjih poslova, ministarstvo rada i ministarstvo obrane. Ministarstvo financija nije dalo suglasnost. Trenutna starosna granica za kupovinu alkoholnih pića je 18 godina života.

Uz već spomenuti Dan trezvenosti moskovski je patrijarh Kiril I. podsjetio da prema riječima sv. Ivana Zlatoustoga vino nije loše, ali i da je pretjerivanje pogubno. „Vino je dar Božji, ali je neumjerenost izum đavla. Crkva ohrabruje svakoga kršćanina da postane primjer za umjerenost”, poručio je patrijarh Kiril.

Iako su proteklih godina mnogi Rusi promijenili i dokrajčili svoje navike u vezi s konzumacijom alkoholnih pića, ipak je ovo pitanje vrlo relevantno. „Stoga je potrebno da i dalje poduzimamo napore na razini Crkve kako bi se riješio ovaj problem”, istaknuo je Kiril. Prema izvještaju državnoga ministarstva zdravstva, 2017. godine u Rusiji je bilo oko 1,5 milijun osoba s problemima u vezi s alkoholom. Brojčano je stanje umanjeno za 22 % u odnosu na 2012. godinu. U prošlosti je bilo više inicijativa da se riješi veliki problem s alkoholom. Predsjednik SSSR-a Michail Gorbačov dao je primjerice prijedlog 80-ih godina da se ograniči proizvodnja alkohola, a da se povisi cijena takvih pića. No taj plan nije usvojen.