Početna stranica » Treba li plaćati školarine?

Treba li plaćati školarine?

117 pregleda

Svake godine srednjoškolce širom Europe muči ista briga: gdje će studirati i mogu li sebi uopće priuštiti fakultet?

Školarina je jedan od odlučujućih kriterija prilikom izbora fakulteta. Tek onda dolaze troškovi stanovanja, izdaci za hranu i izlaske. Najskuplji su fakulteti u Velikoj Britaniji. S prosječnom godišnjom školarinom od preko deset tisuća eura definitivno spadaju među najskuplje visoke škole na svijetu.

U Njemačkoj se za studij plaća samo u jednoj saveznoj pokrajini. Od 2017. godine studenti iz zemalja koje nisu članice EU-a u pokrajini Baden-Württemberg plaćaju 1 500 eura po semestru. U ostatku Njemačke i u skoro svim skandinavskim zemljama, studiranje je besplatno.

„Ne školarinama” uzvikuju njemački, francuski i albanski studenti na uličnim protestima i tako pokušavaju spriječiti uvođenje školarina ili se barem izboriti za njihovo smanjenje. Sveučilišta na to gledaju drugačije. Za njih su školarine važan izvor prihoda, prije svega u Velikoj Britaniji. Tamo su školarine toliko visoke da sve više mladih Britanaca ne bi moglo studirati da im ne pomaže država. Svake godine studenti u Engleskoj dobiju subvencionirane kredite u iznosu od preko 16 milijardi funti. Krajem ožujka ove godine visina studentskog duga dosegnula je visinu od čak 121 milijarde funti. A taj dug, ako je vjerovati aktualnim studijama, velikim dijelom nikada neće biti vraćen.

Školarine, dakle, mogu biti i kontraproduktivne, a studenti koji su do grla u dugovima, od uzornih i naprednih građana vrlo brzo mogu postati opterećenje za državu.