Početna stranica » Proširenje i upala vena

Proširenje i upala vena

258 pregleda

Kada je riječ o proširenju vena, uglavnom se misli na vidljive, izvijugane vene nogu. Varikozne (proširene) vene nogu natjerale su zadnjih godina preko četiri tisuće  osoba u Hrvatskoj da prosječno osam dana odleže u bolnici. Bolest je često nasljedna, češća je kod žena, pojavljuje se potaknuta trudnoćom, dugotrajnim sjedenjem ili stajanjem.

Proširenje vena dovodi do umora i boli zahvaćenoga dijela noge. Mogu nastati i komplikacije poput upale, tromboze i otvorenih rana. Zato je važno od početka sprječavati daljnji razvoj bolesti. To se postiže nošenjem elastičnoga povoja ili čarapa, dovoljnim kretanjem, plivanjem, naizmjeničnim toplo-hladnim kupkama, povremenim podizanjem nogu tijekom dana i spavanjem s nogama u blago povišenom položaju. Zahvat se primjenjuje samo u složenim slučajevima, i to operativno ili sklerozacijom oboljele vene.

Upala vena česta je komplikacija koja može nastati zbog tromboze, ali može i sama biti uzrok tromboze. Unutarnji sloj stjenke se upali i počnu se skupljati krvni ugrušci. Upaljeno mjesto više nije glatko i na tom je mjestu krvotok usporen pa dolazi do taloženja i zgrušavanja krvi. Tako se stvara čep nazvan tromb koji s vremenom može potpuno začepiti vene. Opasno je ako se čep ili dio čepa otkine i ode dalje kroz krvotok.

Jednako tako proširene vene i ugrušana krv pogoduju nastanku upale. Zahvaćeni dio noge je otečen, pojavljuju se crvenilo i bol, a vene su napete. U tom je slučaju potrebno hitno liječenje.

Ako je zahvaćena duboka vena noge, morate strogo mirovati i držati nogu u povišenom položaju. Kod upale površinske vene, nogu povežite elastičnim zavojem i lagano se krećite kako bi se spriječilo širenje upale na duboke vene. Nakon izlječenja poduzmite sve da cirkulacija bude što bolja.

Za liječenje upale preporučujem bolničko liječenje. Danas ima vrlo dobrih lijekova, ali preporučujem i sljedeće liječenje na prirodan način:

Hladne kupelji nogu i nevenova mast. Istuširajte nekoliko puta na dan oboljela mjesta hladnom vodom i namažite najprije tinkturom brđanke (Arnica montana), a nakon toga nevenovom mašću (Calendula officinalis). 

Grejp (Citrus paradisi). U slučaju guste krvi, slaboga rada bijelih krvnih stanica, upaljenih i proširenih vena, tromboze i slabe cirkulacije krvi svaki dan pojedite 1 – 2 grejpa. Ogulite ga i pojedite zajedno s košticama jer su one pravi antibiotik. Grejp razrjeđuje krv, izbacuje iz tijela otrovne tvari koje su proizvod bakterija, kao što su mokraćna kiselina i toksini. Uklanja grčeve, umanjuje bolove kod upaljenih krvnih žila, pomaže kod reumatoidnog i gihtnog artritisa. 

Čajna mješavina. U šalicu vrele vode stavite dvije male žlice mješavine od 70 g listova kupine (Rubus fruticosus), 70 g kokotca (Melilotus officinalis), 60 g kamilice (Chamomilla recutita), 50 g maslačkovih listova (Taraxaci officinalis folia) i 50 g vrtne rutvice (Ruta graveolens), ostavite poklopljeno 10 minuta, procijedite te tijekom dana popijte toplo i na gutljaje. Na dan popijte samo jednu šalicu, ali uvijek dodajte po 15 – 20 kapi iscjedine divljega kestena (vidi sljedeći ulomak). To je djelotvoran čaj u slučaju proširenih vena, grčeva u venama, noćnih grčeva u nožnim listovima, upale vena i hemoroida. Kura traje tri tjedna, tjedan pauzirajte i potom ponovite kuru još tri tjedna. Nakon mjesec dana stanke možete ponoviti ciklus. Pozor! Neke osobe dobiju alergiju već i ako samo dotaknu rutvicu, a jednako tako i popiju li čaj s tom biljkom. Takvi ljudi ne bi trebali piti čajeve koji sadržavaju rutvicu. Nije za trudnice jer izaziva trudove i pobačaj. 

Iscjedina cvjetova divljega kestena (Aesculi hippocastani flores). Stavite 150 g svježih cvjetova (najbolji su crveni!) divljega kestena u litru 98-postotnog alkohola, bocu dobro zatvorite i stavite je na sunce dva tjedna. Procijedite i ostatku cvjetova dodajte pola litre prokuhane i ohlađene vode, ostavite poklopljeno 3 – 5 sati, procijedite i ulijte u bocu. Tu mješavinu opet stavite na sunce dva tjedna i potom spremite tri mjeseca u hladnjak. Kod upale vena, grčeva u venama i nožnim listovima, hemoroida, uloga i reume uzmite tinkturu s nekim od čajeva za izbacivanje vode iz tijela, i to triput na dan po 15 – 20 kapi. 

Mast od nevena (Calendula officinalis). U 1 kg vrele svinjske masti (najbolja je od sala droba) stavite 150 cvjetova nevena (Calendulae officinalis flores), kuhajte 10 minuta na laganoj vatri, ostavite 12 sati poklopljeno, podgrijte i procijedite. Mažite mašću proširene ili upaljene vene nekoliko puta na dan. Djeluje brzo i učinkovito. 

Široki ovratnik. Kako bi krv nesmetano prolazila kroz vene, uvijek nosite košulje širokih ovratnika koje ne smiju stezati. Ako je ovratnik uzak, vene su pritisnute i krv ne može nesmetano protjecati od srca u mozak i natrag. 

Purpurni elastični povoj. Premda je gotovo nevjerojatno, znanstveno je dokazano da purpurna boja odjeće ublažuje upalu vena i pojačava spolnu moć. Ako nosite elastični povoj, neka on bude purpurne boje. 

Podbjel (Tussilago farfara). Svježe listove podbjela dobro istucite ili sameljite i stavite kao obloge na upaljene vene. Preko toga položite foliju i omotajte ručnikom. Obloge držati sat vremena, promijeniti pa staviti nove listove još jedan sat, a onda isprati hladnim tušem. Činiti tako tijekom tri tjedna. 

Švedska gorčica. Upaljenu venu namažite nevenovom mašću i zatim stavite obloge od švedske gorčice. Gazu natopiti samo švedskom gorčicom i držati je jedan sat na dan. Terapija traje tri tjedna. Tu tinkturu možete nabaviti u svakoj većoj ljekarni.

Čaj od sjemena sikavice (obični oslobod, Silybi mariani semina). Stavite u šalicu vrele vode vrhom punu malu žlicu suhoga stučenog sjemena sikavice, ostavite poklopljeno 20 minuta te popijte toplo i na gutljaje jednu šalicu na dan natašte. Sjeme je djelotvornije od cvjetova, jača organizam i djeluje protiv mnogih bolesti, osobito jetrenih. Bolna mjesta najprije namažite čajem te preko toga pospite sjemenov prah i zamotajte. Ponavljajte to svaku večer dok ne ozdravite. 

Prehrana. Izbacite alkohol, nikotin, kavu i rafinirani šećer. Izbjegavajte masna jela i puno mesa, a jedite više ribe, mnogo svježega voća i povrća, s obiljem vitamina A, B, C i E te minerala. Preporučujem naranču, zob, češnjak, kupus, trešnju, jabuku, limun, integralni kruh, integralnu rižu, maslačak, grožđe i zelenu salatu. Korisno je da svaki dan pojedete ananas i papaju.