Početna stranica » Prerano je za odustajanje

Prerano je za odustajanje

216 pregleda

Za svakodnevno i uspješno obavljanje radnih zadataka važno je imati motivaciju i dobru volju. Međutim, nije rijetkost da se o motivaciji samo priča i da je se predstavlja važnom za uspjeh, a ipak je se ne aktivira. I naravno, ako se ne aktivira, teško se onda dolazi do cilja.

Ako na početku procijenimo da je pred nama veliki posao te da će biti teško kvalitetno ga odraditi ili, još gore, ako u startu kažemo da će biti nemoguće, onda je pred nama zaista težak i mukotrpan put. Naše viđenje posla i poruke koje sami sebi šaljemo definira i naš odnos prema zadatku. Istina, suočavanje s izazovima može biti teško, ali u konačnici dovede do samostalnosti i samopouzdanja.

Norman Vincent Peale je rekao: „Onaj koji odustaje nikada ne pobjeđuje; onaj koji pobjeđuje nikada ne odustaje”, a „Do velikih se visina uspinjemo zavojitim stubama”, nastavio je Francis Bacon. I zaista, najlakše je odustati. To može svatko! Što god u životu željeli postići, važno je ne odustati ma kakvima god nam se stvari činile i što god nam govorila logika. Čak i onda kada dođemo u situaciju pa kažemo da je možda prekasno, svejedno dajmo sve od sebe, budimo usmjereni na cilj, ne dajmo se zbuniti preprekama i ostvarimo ga.

Pogrešno je očekivati da svako ne odustajanje znači uspjeh, ali je pravilno razmišljati da je svaki neuspjeh zapravo uspjeh ako iz njega nešto naučimo. Ipak mali neuspjesi grade uspjeh. A prepreke? „Prepreke su one strašne stvari koje ugledaš kada skineš oči sa svoga cilja”, tvrdio je Henry Ford, a Norman Vincent Peale zaključio: „Uvijek je prerano za odustajanje.”