Početna stranica » Preminuo Ivo Banac

Preminuo Ivo Banac

59 pregleda

Brojni mediji prenijeli su danas vijest kako je preminuo povjesničar, političar i pisac Ivo Banac. Prema navodima koji dolaze iz kruga obitelji, Banac je preminuo nakon teške bolesti u 74. godini života u ponedjeljak, 29. lipnja.

Ivo Banac rođen je 1. ožujka 1947. u Dubrovniku. Studirao je na Sveučilištu Fordham u New Yorku, a magistrirao i doktorirao na Sveučilištu Standford. Od 1975. do 1977. bio je asistent na Sveučilištu Stanford i na Državnom sveučilištu San Francisca, potom je bio docent do 1982., izvanredni profesor do 1988., a zatim redoviti profesor povijesti na Sveučilištu Yale.

Od 1995. do 1999. bio je profesor povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU), obnašajući i rukovodeće dužnosti poput one upravitelja Instituta za jugoistočnu Europu. Od 2008. redoviti je profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, od 2018. godine bio je profesor mentor doktorandima povijesti Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Bio je i počasni je pročelnik Odsjeka za političke nauke i međunarodne odnose na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju (SSST).

Banac je surađivao i izravno s Franjevačkim medijskim centrom Svjetlo riječi. U izdanju zagrebačkoga Profila i Svjetla riječi 2013. godine je izdana knjiga Hrvati i Crkva.

Banac je bio profesor emeritus povijesti Sveučilišta Yale, a na tom je sveučilištu bio u dva mandata predstojnik (Master) Pierson Collegea. Bio je ministar za zaštitu okoliša i prostornoga uređenja u Vladi Republike Hrvatske (2003.), predsjednik Liberalne stranke (2003.2004.) te zastupnik u Hrvatskom saboru (2004. 2007.).

Autor je i urednik niza knjiga, članaka, recenzija, priloga, mišljenja i intervjua. Surađivao je i izravno s Franjevačkim medijskim centrom Svjetlo riječi. U izdanju zagrebačkoga Profila i Svjetla riječi 2013. godine je izdana knjiga Hrvati i Crkva.  Među najznačajnijima je monografija Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, povijest, politika (1984., nagrađena nagradom Wayne S. Vucinich za najbolju sjevernoameričku knjigu iz područja ruskih i istočnoeuropskih studija objavljenu 1984. godine) i studija „Sa Staljinom protiv Tita: Informbirovski rascjepi u jugoslavenskom komunističkom pokretu“ (1988.), nagrađena nagradom Josip Juraj Strossmayer za najbolju knjigu iz društvenih znanosti objavljenu u Hrvatskoj 1990. godine).

Banac je bio supredsjednik Instituta Otvoreno društvo Hrvatska, član predsjedništva i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava, generalni direktor Interuniverzitetskoga centra za poslijediplomske studije u Dubrovniku, predsjednik savjeta Instituta Vlado Gotovac. Bio je i urednik prestižnih znanstvenih časopisa, poput East European Politics and Societies, a dopisni je član HAZU-a od 1990. Počasni je građanin Sarajeva od 2004. godine.