Početna stranica » Predstavljamo nacionalni park Carlsbad Caverns

Predstavljamo nacionalni park Carlsbad Caverns

180 pregleda

U doba svjetske zdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa mnogi muzeji otvaraju posebne virtualne ture kako bi posjetiteljima pokazali što nude. S druge strane, kazališta objavljuju ranije snimljene predstave i doprinose održanju kulture. A mi biramo drugu vrstu kulturnog uzdignuća. Posjetite s nama neke od najpoznatijih svjetskih prirodnih fenomena!

U svijetu je do danas otkriven velik broj podzemnih spilja i pećina koje je moguće i posjetiti. Dakako, ima ih bezbroj neistraženih, što zbog njihovih malih dimenzija, što zbog toga što su duljinom od više stotina metara potopljene vodom. Među našim najpoznatijima svakako je Vjetrenica u Hercegovini, koja je ukupno duga nešto više od sedam kilometara, a oko 600 metara otvoreno je za posjetitelje.

Jedna druga, svjetski poznata spilja, nalazi se na jugoistoku američke savezne države New Mexico (Novi Meksiko), pod nazivom Carlsbad Caverns. Danas je ovaj sustav spilja obuhvaćen istoimenim nacionalnim parkom. Pripada planinskom lancu Guadalupe Mountains koji predstavlja drugi nacionalni park savezne države New Mexico. Nacionalni park Carlsbad Caverns nalazi se nedaleko od maloga grada Carlsbada, koji je prošloga stoljeća tako nazvan po njemačkom nazivu za termalne izvore i lječilište Karlovy Vary u današnjoj Češkoj – zbog svojih izvora ljekovite vode.

Carlsbad Caverns predstavlja speleološki sustav vapnenačkoga podrijetla. Najveća podzemna prostorija jednostavno je nazvana The Big Room – velika soba, a samo je ona duga oko 1200 metara, široka gotovo 200 metara, a visoka 78 metara na svom najvišem dijelu. Već 35 godina nalazi se na popisu UNESCO-ove svjetske kulturne baštine (od 1995.), a godišnje privlači oko 500 000 posjetitelja. Premda sustav broji više od 119 pećinskih prostorija, samo su tri otvorene za javne posjete.

Jedna od najvećih zanimljivosti veže se uz samo otkriće ovih gigantskih pećina. Naime, 1898. godine otkrio ih je 17-godišnji Jim White te započeo njihovo istraživanje, koristeći pletene ljestve kako bi ušao u spilje. Upravo je on dao nazive glavnim prirodnim pojavama poput podzemnih prostorija i drugih formacija. Već 1930. država ih je prepoznala kao vrlo dragocjenu prirodnu pojavu i zaštitila ih proglasivši područje nacionalnim parkom.

Nadalje, u posebno vrijednom prirodnom okruženju u pećinama obitava 17 različitih vrsta šišmiša, oko 800 000 jedinki. Šire zaštićeno područje pak broji više od 300 vrsta ptica te predstavlja pravi ornitološki raj. Pretpostavlja se da u jednoj od pećina obitava najveća kolonija pećinskih lastavica na svijetu.

U nastavku pogledajte prezentaciju fotografija koje smo pronašli na servisu Youtube i zaplovite s nama u nacionalni park Carlsbad Caverns.