Početna stranica » Pred Božić

Pred Božić

138 pregleda

Kad za Vas počinje predbožićno vrijeme? Za mene, iako je vrijeme isuviše toplo i više bih željela da pada snijeg, pa da božićno jutro osvane bijelo i snježno, predbožićno vrijeme počinje prikazivanjem filma Sam u kući.

Ovaj film tradicionalno se od 90-ih prikazuje na TV-u od kraja studenog, i sad bi mi već teško bilo zamisliti Božić bez njega. Svake godine gledam film Sam u kući i moje viđenje ovoga filma se iz godine u godinu mijenja. Nemojte me pogrešno razumjeti, nije da se ne smijem iskreno i djetinje na sve nestašluke koje glavni junak filma Kevin radi, no nakon što postanete roditelj, te stvari su Vam jednostavno manje smiješne, kao na primjer bol koju iskusite nakon što stanete na igračku.

No, ove godine, film me je potaknuo na razmišljanje o nečemu drugom. Naime, u jednom trenutku, Kevin ljut na svoju obitelj, počinje vikati: Kad se oženim živjet ću sam! Sutradan, kad ga je obitelj zaboravila pri polasku u Pariz, njegova želja se ispunila. I razmišljam, želi li netko doista biti sam za Božić? Što nam to božićni filmovi poručuju?

Postoji mnogo božićnih filmova koji prikazuju različite životne situacije koje se događaju u to magično doba godine. U vrijeme Božića. Ti filmovi ne moraju nužno biti crtani ili filmovi samo za djecu. To su i obiteljski filmovi. I većina njih šalje iste poruke. Poruke obiteljskog zajedništva i pobjede dobra nad zlom.

Ne znam je li zbog filmova ili zato što je to posebno doba godine, ali zaista vjerujem u poruku Božića. Kad se obitelj okupi, ponekad je toliko bučno i vrlo često ne možete čuti ni svoje misli, pa nas većina poželi barem u jednom trenutku biti u samoći, pobjeći od sve te buke… ali vjerujem da zapravo nitko ne bi želio biti sam na Božić.

Mislim da svaki film šalje određenu poruku gledatelju. Vrlo često ćete moći primijetiti sličnosti ali i razlike proslave Božića u drugim zemljama i kod nas. No, pored javne diplomacije, koja je uvijek zastupljena u svakom filmu, postoje i druge poruke koje dopiru do nas.

Poruke, koje na nas ponekad ostavljaju izuzetno snažan dojam, da počnemo preispitivati svoj život od temelja. Ima li boljeg doba za promjene od predbožićnog doba? Ove godine, moje preispitivanje će početi sa zapostavljanjem ljudi u mom životu.

Danas živimo vrlo užurbano, po navici, i vrlo često trčimo maraton između svih obveza koje nam stoje nad glavom. No, ove godine, pred ovaj Božić, vrijeme je da se zapitamo jesmo li u svemu tome zapostavili nama drage ljude, prvenstveno našu obitelj, djedove i bake, roditelje, a onda i naše prijatelje i susjede.

Pred ovaj Božić, nakon što pogledate jedan od božićnih filmova, nemojte zaboraviti nazvati prijateljicu ili prijatelja iz djetinjstva te se naći s njima i podsjetiti se svih onih sretnih trenutaka koje ste doživjeli zajedno. Ove godine, ako opet pogledate film Sam u kući, razmislite postoji li netko u Vašem životu s kim se često verbalno sukobljavate zbog različitog mišljenja, a tko Vas voli kao svog najrođenijeg. Ove godine učinite za sebe nešto dobro, što će biti jednako dobro i za nekog drugoga. Ove godine ne zaboravite pogledati što više božićnih filmova. Ove godine želim Vam najsretniji Božić!